Un eveniment ceresc rar, o „față zâmbitoare” formată dintr-o conjuncție triplă, va apărea pe cerul dimineții în data de 25 aprilie.

În această zi, Venus, Saturn și Luna în formă de seceră se vor alinia într-o formațiune care amintește de un zâmbet, aproape de orizont

Dacă privești cerul în primele ore ale dimineții de vineri, 25 aprilie, ai șanse să vezi acest fenomen care pare că „îți zâmbește”, spun specialiștii NASA, informează Live Science.

Este vorba despre un spectacol ceresc rar, cunoscut sub numele de conjuncție triplă, în care Venus, Saturn și Luna vor apărea apropiate pe cerul dinaintea răsăritului, într-o formațiune triunghiulară ce seamănă cu o față zâmbitoare.

Potrivit NASA, fenomenul poate fi observat în apropiere de orizontul estic, chiar înainte de răsăritul soarelui.

Atât Venus, cât și Saturn sunt planete strălucitoare, ușor de observat cu ochiul liber, dar un binoclu sau un telescop de grădină pot ajuta la distingerea detaliată a Lunii zâmbitoare.

În plus, ai putea avea noroc să vezi și planeta Mercur, sub această „triadă strălucitoare”. Doar că, fiind o planetă mai mică, va apărea foarte jos pe cer, astfel că nu e garantat că poate fi văzută de oriunde.

Ce este o conjuncție triplă?

În astronomie, o conjuncție are loc atunci când două sau mai multe corpuri cerești par foarte apropiate unul de celălalt pe cerul nopții. Când sunt implicate trei obiecte, vorbim despre o conjuncție triplă.

„Venus va fi mai sus deasupra orizontului estic, Saturn mai jos, iar o Lună subțire, în formă de seceră, va fi chiar mai jos și puțin mai spre nord”, a explicat Brenda Culbertson (NASA), pentru postul TV KSNT.

„Luna arată ca un zâmbet. Pentru unii, triunghiul format de aceste obiecte strălucitoare ar putea părea o față zâmbitoare”, a spus Culbertson.

Când și cum o poți vedea

  • Această „față zâmbitoare” va putea fi observată de oriunde în lume, dacă cerul este senin și vizibilitatea bună.
  • Intervalul în care poate fi văzută este însă scurt – alinierea planetelor va fi completă în jurul orei 5:30 dimineața (ora locală), pe 25 aprilie, iar soarele va răsări aproximativ o oră mai târziu. (sursa)
Articolul precedentCetăţenii străini cumpără terenuri în România. În doar patru ani suprafaţa de teren deţinută de persoane fizice din afara ţării a crescut cu 33%
Articolul următorUnul dintre liderii Parlamentului din Olanda i-a propus ambasadorului Franței să împartă Belgia