Vaccinarea antigripală anuală reprezintă un instrument de protecția pentru oamenii vulnerabili ai societății. Unul dintre pericolele virusurilor gripale îl reprezintă faptul că membrana lor externă se modifică mereu, ducând la necesitatea administrării unor noi vaccinuri în fiecare an, însă lucrurile s-ar putea schimba, scrie IFL Science.

Recent, cercetătorii medicali de la Weill Cornell Medicine, Scripps Research și Universitatea Chicago au descoperit o vulnerabilitate a virusurilor gripale pe care au raportat-o într-un studiu de laborator publicat în cunoscuta revistă Nature.

Specialiștii medicali speră la un vaccin universal

Această vulnerabilitate se află într-o secțiune a virusului denumit „ancoră”, care nu a prea fost cercetată anterior. Această „ancoră” pare să fie comună diverselor variante ale virusului gripal.

În prezent, cercetătorii medicali speră ca exploatarea descoperirii respective să ajute la formarea unui vaccin universal, care să fie administrat o singură dată în viață. Aceasta ar fi o schimbare majoră de paradigmă.

„Este mereu foarte entuziasmant să descoperi un nou loc vulnerabil la un virus deoarece el ne deschide calea pentru o proiectare rațională a vaccinurilor. (descoperirea) Ne demonstrează de asemenea că, în pofida anilor de cercetări și eforturi legate de virusul antigripal, încă există noi lucruri de descoperit”, afirmă dr. Andrew Ward, profesor de biologie integrativă și computațională la Scripps Research.

Despre vaccinul antigripal anual

Vaccinul antigripal actual vizează cea mai expusă și accesibilă parte a suprafeței virusului, fiind, totodată, partea susceptibilă unor mutații care fac necesară modificarea serului injectabil aproape în fiecare an.

În prezent, însă, specialiștii medicali au descoperit un grup de anticorpi aflați la baza hemaglutinei gripale unde aceasta se „ancorează” de membrana sa exterioară. Oamenii de știință au descoperit 50 de anticorpi diferiți care sunt legați printr-o „ancoră”. Testările efectuate în laborator demonstrează că acești anticorpi sunt eficace împotriva diverselor tulpini de gripă, precum versiunile sezoniere H1 sau formele epidemice H2 și H5.

Testele efectuate în laborator au demonstrat că anticorpii respectivi au oferit o protecție largă împotriva unor tulpini diferite ale virusurilor gripale. Acești anticorpi sunt produși natural de către corpul uman, scopul vaccinului fiind stimularea unui răspuns imunitar împotriva virusurilor gripale.

„Prin identificarea unor locuri de vulnerabilitate față de anticorpi care sunt comune unui număr mare de variante ale gripei putem proiecta vaccinuri care sunt mai puțin afectate de mutațiile virale. Anticorpii ancoră pe care îi descriem (în studiu) se leagă de un astfel de loc. Anticorpii înșiși pot fi dezvoltați ca medicamente cu aplicații terapeutice largi”, afirmă dr. Patrick Wilson, coautor al studiului medical. (sursa)

Articolul precedentUngaria a finalizat porțiunea sa din drumul de mare viteză Via Carpatia cu cinci ani înainte de termen
Articolul următorCurtea de Apel București: Accesul în mall-uri trebuie să se facă pe bază de test/ Avocatul Piperea: ‘Codul QR devine, oficial și retroactiv, complet inutil’