Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat luni, 16 septembrie, că este posibil să urmeze și replici după cutremurul de 5,4 pe Richter, chiar dacă nu vor fi resimțite, și că până acum nu au fost raportate pagube materiale.
„Nu întotdeauna au fost replici la cutremurele de 5 din Vrancea, dar ne așteptăm să fie. Posibil să fie de intensitate mai mică. Intesitatea celui de astăzi a fost de 5 grade Mercali. Asta înseamnă efectul la suprafața Pământului pe care îl simțim. Nu s-au raportat pagube materiale. Facem și noi analize și măsurători, dar acesta a fost cel mai mare cutremur din 2024 în România”, a precizat seismologul pentru Libertatea.
Un cutremur de magnitudine inițială 5,5 s-a produs luni, 16 septembrie, în zona seismică Vrancea, a anunțat INFP. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,2 și apoi la 5,4. Este cel mai mare seism produs în acest an în România.
Cutremurul s-a resimțit la București timp de câteva secunde. Seismul a fost resimţit şi în ţările învecinate, Republica Moldova și Bulgaria. Precedentul cel mai puternic cutremur din România în 2024 a fost pe 10 august, a avut magnitudinea 4,7 și s-a produs în judeţul Arad, zona Banat.
În total, în acest an, au fost 7 cutremure cu magnitudinea peste 4 în România. Cel de astăzi, 16 septembrie, este primul care a trecut de magnitudinea 5.
Citeşte întreaga ştire: Directorul INFP, după cutremurul din Vrancea: Cel mai puternic din acest an, pot urma replici