CCR a decis că OUG 26 privind alegerile anticipate, ultima ordonanță dată de Guvernul Orban înainte de demitere este neconstituțională! Alegerile anticipate nu vor mai avea loc.


„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituțională, în ansamblul său”, arată documentul CCR.

Pe 21 februarie, Avocatul Poporului a sesizat cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020.

Instituția atrăgea atenția, între altele, că modalitatea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul României nu poate fi legiferată pe calea ordonanței de urgență, fiind împotriva întregii arhitecturi constituționale (voinței Constituantei) ca modalitatea de alegere a organului „reprezentativ suprem al poporului român” să fie dată Guvernului prin delegare, plus că încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia.

Articolul precedentTom Hanks şi soţia lui, Rita Wilson, diagnosticaţi cu coronavirus
Articolul următorAJOFM Bihor acceptă documente trimise prin poștă sau online