Stocul de lemn de foc “pe picior” din padurile Romaniei a crescut cu 133 milioane metri cubi, intre cele doua cicluri ale Inventarului Forestier National – IFN (2012 – 2018), iar cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn a depasit sase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB, reiese din datele analizate de Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si consultate de AGERPRES.

Conform raportarii Romaniei in cadrul LULUCF (Exploatarea terenurilor, schimbarea destinatiei terenurilor si silvicultura, n.r.) sectorul forestier fixeaza anual 23,5 milioane tone de CO2, adica aproximativ 30% din emisiile totale ale Romaniei.

In timp ce afacerile industriilor bazate pe lemn din Romania cumuleaza peste sase miliarde de euro, numarul locurilor de munca directe generate in economie, in acest sector, depaseste 150.000, cu o balanta comerciala externa neta ce trece de 2,5 miliarde de euro.

Reprezentantii Prolemn sustin ca stocul de masa lemnoasa “pe picior” in padurile Romaniei s-a majorat cu 133 milioane mc, intre cele doua cicluri ale Inventarului Forestier National – IFN. In acelasi timp, 60% din energia regenerabila produsa de Romania se bazeaza pe energia termica din biomasa lemnoasa utilizata pentru incalzire in sectorul rezidential din Romania si aproape patru milioane de gospodarii se incalzesc cu ajutorul lemnului. “(…) Inlocuirea acestuia cu combustibili fosili din import ar incarca balanta de plati externe a Romaniei cu 3 miliarde de euro anual si ar conduce la emisii suplimentare de carbon de minimum 20 milioane tone CO2/an”, sustin specialistii din industria lemnului.

La finele anului 2019, Comunitatea Forestierilor – Fordaq arata, in cadrul Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, ca starea padurilor din Romania este buna, iar conform IFN se recolteaza mai putina masa lemnoasa decat cresterea padurii. In acest sens, o analiza de specialitate intocmita de catre aceeasi organizatie arata ca cifra de 38,6 milioane de metri cubi incadrata la categoria “volum disparut” (drain wood) nu a fost explicata, diferenta fata de volumul comercial raportat de administratiile silvice fiind asimilata automat, in mod gresit, taierilor ilegale.

Primul ciclu al Inventarului Forestier National s-a desfasurat in perioada 2008 – 2012. In anul 2018 au fost finalizate lucrarile pentru realizarea celui de-al doilea ciclu IFN, inceput in 2013. La ora actuala, in Romania, suprafata forestiera este de 6,9 milioane de hectare, iar volumul de lemn “pe picior” este de 2,2 miliarde de metri cubi, in timp ce cantitatea de lemn recoltat din padurile Romaniei ajunge la la 38,6 milioane metri cubi.

Pe de alta parte, un acelasi volum anual de 38,6 milioane de metri cubi de lemn, incadrat la categoria “volum disparut” (drain wood) nu a fost explicat, diferenta fata de volumul comercial raportat de administratiile silvice, fiind asimilat automat taierilor ilegale, potrivit unei analize a Comunitatii Forestierilor – Fordaq, conform CursdeGuervnare.ro.

IFN este principalul furnizor de date pentru raportarea indicatorilor de gestionare durabila a padurilor, conform angajamentelor asumate de Romania in cadrul Conferintei ministeriale pentru protectia padurilor in Europa (MCPFE). Documentul furnizeaza, de asemenea, date indispensabile raportarilor pentru Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarea climei/ Protocolul de la Kyoto (UNFCCC/ KP) si pentru Conventia privind diversitatea biologica (CBD). (ziare.com)

Articolul precedentRăzvan Cherecheș: Vom avea valul patru al pandemiei! Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei!
Articolul următorCamera Deputaților dezbate moțiunea împotriva ministrului Agriculturii. PSD: “Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător, Adrian Oros”