O cercetare amplă efectuată de experții de la Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite, a vrut să înțeleagă mai bine de ce oamenii de aceeași vârstă pot avea vârste imunologice diferite. Specialiștii americani au descoperit, în mod neașteptat, că stresul social este legat de îmbătrânirea accelerată a sistemului imunitar și de aceea este indicat ca oamenii să-și îmbunătățească stilul de viață.
S-a constatat că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar începe în mod natural să intre în declin. Acest proces legat de sistemul imunitar, imuno-senescență, poate fi o parte importantă a unor astfel de probleme de sănătate legate de vârstă, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, precum și răspunsul mai puțin eficient la vaccinuri, potrivit Science Alert.
Acest studiu, condus de doctorul Eric Klopack de la Universitatea de Sud California, a analizat 5.744 de participanți cu vârsta de peste 50 de ani din Statele Unite. Cercetătorii de la Health and Retirement Study au analizat diferitele tipuri de factori de stres, pe care oamenii i-au experimentat.
Aceștia au inclus și evenimentele stresante din viață, cum ar fi pierderea locului de muncă, discriminarea, traumele majore petrecute de-a lungul anilor, cum ar fi o boală care pune în pericol un membru al familiei, stresul cronic, cum ar fi cel financiar.
Analizând datele participanților, care au furnizat sânge și au răspuns și la întrebările legate de stres, echipa de experți a descoperit că oamenii care s-au confruntat cu mai mult stres au avut o proporție mică de celule ”naive” T, necesare pentru a înfrunta noi invadatori din corpul uman, ai sistemului imunitar, pe care nu i-a mai întâlnit până acum.
S-a constatat că persoanele cu proporții scăzute de celule T mai noi și niveluri mari de celule T mai vechi, au un sistem imunitar mai îmbătrânit.
Studiul ajută la clarificarea asocierii dintre stresul social și îmbătrânirea imună mai rapidă. De asemenea, evidențiază modalități potențiale de a încetini îmbătrânirea imunității, cum ar fi schimbarea modului în care oamenii fac față stresului și îmbunătățirea comportamentelor de viață, cum ar fi dieta, fumatul și exercițiile fizice.
Să menționăm faptul că stresul este un fenomen psihosocial ce decurge din confruntarea omului cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana în cauză.
Un alt studiu realizat de o echipă de savanți de la Centrul de cercetare epidemiologică și prevenție și Universitatea LUM din Bari, Italia, publicat în Revista americană de nutriție clinică pe 4 noiembrie 2024, a făcut o descoperire care îngrozește oamenii. Experții au constatat că un consum ridicat de alimente ultraprocesate și băuturi carbogazoase duce la accelerarea vârstei biologice și a îmbătrânirii.
Consumul de alimente ultraprocesate (UPF), cum ar fi băuturile carbogazoase, carnea procesată și gustările ambalate dulci sau sărate, este asociat cu îmbătrânirea biologică accelerată, măsurată de 36 de biomarkeri de sânge. (sursa)