Săptămânalul german Der Spiegel scrie că un agitator, Klaus Iohannis, a câștigat premiul Charlemagne!

Premiul Charlemagne acordat de orașul Aachen are scopul a onora contribuțiile la unificarea europeană. Totuși, scrie Der Spiegel, deținătorul actual – Klaus Iohannis, incită împotriva miniorității maghiare din România. Acest lucru, spun jurnaliștii germani, ne aduce aminte de vremuri întunecate.

Klaus Iohannis era văzut anterior ca un politician care rezistă tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, din păcate, această regulă a încetat să mai fie respectată de șefii de stat și de guvern, în opinia Der Spiegel, acesta fiind și motivul pentru care lui Iohannis i s-a acordat anul trecut acest premiu (Aachen Charlemagne Prize).

În România, scriu jurnaliștii germani, Iohannis aparține minoriății Saxonilor transilvăneni care, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial au fost susectați colectiv de fascism, alături de toate minoritățile din țară și care au trecut prin experiențe dureroase în vrema naționalismului grotesc al dictatorului Ceaușescu.

Acum însă, scrie Der Spiegel, Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai sinistre clișee naționaliste: încercarea Ungariei de a prelua Ardealul și rolul minorității maghiare în această încercare.

Germanii scriu și despre reacția calmă a lui Viktor Orban la declarațiile lui Klaus Iohannis.

articolul complet, în germană sau engleză, aici

Articolul precedentCurtea Constituţională a Germaniei desfiinţează o decizie a Curţii de Justiţie a UE
Articolul următorPuteți să părăsiți localitatea după 15 Mai