Camera Deputaţilor a fost convocată, luni, în sesiune extraordinară, pentru modificarea legislaţiei privind urşii, în urma tragediei din Munţii Bucegi în care o tânără de 19 ani atacată de urs a murit după ce a căzut într-o râpă.

Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte de la ora 15.00, în format hibrid.

Pe ordinea de zi se află proiectul de lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Proiectul a fost adoptat de Senat, pe 6 noiembrie 2023.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu ministrul Mediului şi cu preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum doreşte, ci vor fi abordate zonele cu riscuri mari.

Ciolacu a mai arătat că, din discuţiile cu cei din domeniu, este o aglomeraţie de urşi, în anumite zone, pentru că nu mai au mâncare suficientă şi de aceea coboară unde sunt oameni.

Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic, după ce un urs a ucis, marţi, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, animalul fiind apoi împuşcat, în contextul în care era agresiv şi nu părăsea zona unde se afla corpul victimei. (sursa)

Articolul precedentCardul european de asigurări de sănătate, esențial pentru călătoriile în afara României. Cum poate fi obținut
Articolul următorCodul roșu de caniculă mai durează. La cât ajung temperaturile și recomandări pentru populație (HARTA)