Ziarele și politicienii discută despre nuanța pielii generalului, spunând că distribuirea actorului în acest rol a creat “o eroare istorică”.
Decizia de a-l distribui pe actorul de culoare Denzel Washington în rolul anticului general cartaginez Hannibal într-un viitor film Netflix a stârnit o mică, dar aprinsă dezbatere în Tunisia, locul de naștere al generalului militar, scrie theguardian.com.
După o controversă similară privind rasa și reprezentarea în Egiptul vecin, cu privire la o docudramă Netflix despre Cleopatra, ziarele tunisiene, rețelele de socializare și chiar sălile parlamentului au fost marcate de discuții privind nuanța pielii liderului demult dispărut.
Publicația de știri tunisiană de limbă franceză La Presse a publicat un articol în care se spune că distribuția a creat “o eroare istorică”, în timp ce pe rețelele de socializare, unii utilizatori au acuzat Netflix că promovează “cultura woke”. O petiție online semnată de 1.300 de persoane a îndemnat Netflix să “anuleze pseudo-documentarul” și a cerut Ministerului Culturii să “ia măsuri împotriva tentativei de a ne fura istoria”.
Hannibal, născut în Cartagina, în apropiere de Tunisul de astăzi, este considerat de mulți ca fiind unul dintre cei mai mari lideri militari din istorie. În timpul războiului împotriva romanilor din anul 218 î.Hr., și-a condus trupele și elefanții de război africani peste o trecătoare înaltă din Alpi pentru a ataca Roma dinspre nord. Timp de 15 ani, a devastat pământul și oamenii, dar nu a reușit niciodată să cucerească Roma, fiind în cele din urmă forțat să se întoarcă în nordul Africii.
Culoarea pielii lui Hannibal nu este cunoscută. Istoricii din lumea mediteraneană antică sunt în mare parte de acord că era de origine feniciană – o regiune care cuprinde Libanul și Siria de astăzi – deși a trăit într-o perioadă de mari imperii și de amestec.
Problema rasială a fost adusă recent în prim-plan în Tunisia de fluxul de imigranți subsaharieni în această țară. Președintele Kais Saied a fost acuzat că și-a făcut un “dușman imaginar” în februarie, când a afirmat, fără dovezi, că migranții fac parte dintr-o campanie mai amplă de a face din Tunisia, majoritar arabă, o țară “pur africană”.
După ce rolul Washingtonului a fost anunțat de Netflix, deputatul tunisian Yassine Mami l-a interpelat în parlament pe ministrul culturii, Hayet Ketat Guermazi, cu privire la acest proiect.
“Ministerul ar trebui să ia o poziție pe această temă”, a declarat Mami, care este, de asemenea, președintele Comisiei pentru turism, cultură și servicii. “Este vorba de apărarea identității tunisiene și de ascultarea reacțiilor societății civile”, a mai spus el.
Guermazi, vorbind în cadrul adunării, a declarat că ministerul său s-a concentrat în schimb pe negocierea cu Netflix pentru a filma unele secvențe din film în Tunisia.
“Este ficțiune; este dreptul lor. Hannibal este o figură istorică, chiar dacă suntem cu toții mândri că este tunisian… Ce am putea face?”, a spus Guermazi. “Ceea ce contează pentru mine este ca ei să filmeze măcar o secvență în Tunisia și să o menționeze. Vrem ca Tunisia să devină din nou o platformă pentru filmele străine.”
La începutul acestui an, Netflix a distribuit-o pe Adele James, o actriță de origine mixtă, în rolul Cleopatrei, ceea ce a determinat Ministerul egiptean al Antichităților să publice o declarație în care se afirmă că liderul faraonic avea “pielea albă și caracteristici elenistice”.
Netflix și Washington, care l-a interpretat anterior pe activistul de culoare pentru drepturile civile din SUA Malcolm X și pe scoțianul Macbeth al lui Shakespeare, nu au făcut niciun comentariu. (sursa)