Grupul de firme RCS&RDS sau DIGI, cum mai este cunoscută, nu este ”constructorul favorit” pentru că nu construiește nici drumuri și nici alte obiective edilitare. Este însă cu siguranță ”firma favorită” a fostului primar al Oradiei, actualul președinte PNL la nivel național.

Sub pretextul că vrea să dea jos cablurile de pe stâlpii şi de pe faţadele clădirilor din Oradea, pentru că acestea deranjează vizual turiştii care cu greu pot face o poză, primăria condusă de Ilie Bolojan, în urmă cu zece ani, i-a făcut cadou patronului grupului de firme RCS&RDS, Zoltan Teszari ceea ce doar un prieten apropiat putea să-i facă: l-a făcut stăpânul subteranului orașului, prin instituirea unui monopol al companiei asupra canalelor tehnice din Oradea.

Între societate și municipiul Oradea a fost încheiat contractul nr. 1494/20.08.2014, având ca obiect concesionarea pentru 40 de ani a unei suprafețe de 100.000 de mp în vederea realizării unei canalizații subterane de 200 km, destinată instalarii de rețele de comunicații electronice și electrice.

În schimbul acestei suprafețe de teren – care se șerpuiește în tot orașul pe sub parcări, artere de circulație carosabilă și pietonală, drumuri, străzi, bulevarde, scuaruri, parcuri, zone verzi etc. – compania s-a obligat să sape, pe cheltuiala sa proprie (40 de milioane lei), o canalizație tehnică de până la 200 km, cu o lățime de 0,50 m și o adâncime de 1,11 m. Operatorul de telecomunicaţii a terminat lucrările în 2016. De atunci, RCS&RDS plăteşte oraşului o redevenţă anuală de doar 60.000 euro pentru terenul folosit.

Canalizația astfel realizată pe terenul orașului, este folosită din 2016 încoace de către compania lui Teszari și clienții săi. Aceștia sunt toți ceilalți operatori, adică fix concurența, care au fost obligați de primărie să-și coboare cablurile propriilor reţele în canalele subterane săpate de RCS&RDS și să plătească acesteia un tarif pentru utilizarea acestor canalizaţii.


citește și: De la cititori. Sărac și cinstit sau doar neprins? (Episodul 1)


Tarifele maximale aprobate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au fost de:

– 80 de euro/km/lună pentru serviciul de închiriere tubetă magistrală;

– 1 euro/buc/lună pentru serviciul de închiriere branșamente ;

– 1,8 euro/0,007 m3/lună pentru serviciul de închiriere spațiu cameră/cameretă;

– 13 de euro/oră/locație pentru serviciul de asistență tehnică. La tarifele de mai sus se adaugă TVA.

Așadar, o afacere care trebuia să fie foarte profitabilă pentru RCS&RDS, având în vedere că este unicul administrator al rețelei subterane și toate firmele care vor să aibă acces la ea, fiind obligate de primărie, trebuie să plătească aceste tarife! Doar că…

Procesul este unul greoi și de durată, în ciuda presiunilor venite din partea autorităților locale PNL. Proprietarii de reţele precum Electrica, Orange, Vodafone şi altele nu au niciun interes să se grăbească să coboare cablurile și să renunţe la reţelele proprii, pentru a plăti chirie în canalizaţia tehnică administrată de RDS&RCS.

Potrivit unei declarații mai vechi a actualului primar al orașului, Florin Birta (urmașul lui Bolojan), municipalitatea pune constant presiune pe operatorii de reţele: ”Îi obligăm cu fiecare ocazie să le introducă în subteran” a spus primarul, motivând că încearcă astfel să respecte termenul limită asumat de Primărie pentru îngroparea cablurilor din zona centrală până în 2025.

Pentru a grăbi lucrurile și a forța firmele să-și mute cablurile în rețeaua subterană RDS&RCS, Primăria lui Birta a recurs și la un șiretlic: a decis înlocuirea stâlpilor şi a corpurilor de iluminat din oraș. Noii stâlpi de iluminat din fier, sunt goi pe dinăuntru, ceea ce permite introducerea cabluriluri. ”Cu ocazia lucrărilor, toţi proprietarii de reţele vor fi nevoiţi să le coboare în subteran”, a afirmat, în 2023, city managerul orașului, Mihai Jurca. Până acum au fost înlocuite 1.000 de corpuri de iluminat, în execuție sunt alte 2.038 prin bani de la Fondul de Mediu, iar alte 7.126 de corpuri sunt în achiziție publică prin bani de la Banca Europeană de Investiții. Astfel de strădanii – menite a îmbunătăți imaginea orașului și implicit a conducărilor săi peneliști – chiar trebuie remarcate. Mai ales că ele ajută și firma favorită a lui Ilie Boloja să înceapă, în sfârșit, să încaseze mai mult de pe urma canalelor sale subterane.


citește și: Sărac și cinstit sau doar neprins? Episodul 2: Constructorii favoriți ai lui Bolojan


Merită menționat în toată această afacere ca între prieteni dintre Primăria Oradea și RDS&RCS și faptul că, la momentul încheierii contractului, Primăria municipiului Oradea condusă de Bolojan nu a binevoit să respecte prevederile legale în vigoare și a păstrat la secret, ferite de ochii curioșilor, condițiile tehnice și economice ale contractului de concesiune încheiat cu firma lui Teszari. Nu le-a transmis nici la ANCOM, astfel că în speță au devenit aplicabile prevederile art. 47 alin. (9) din Legea nr. 159/2016 care stipulează că procedura aprobării de către ANCOM a condițiilor tehnice și economice de realizare a accesului la infrastructură a fost înlocuită, prin efectul dispozițiilor art. 47 alin. (6) și (9) din Legea nr. 159/2016, de procedura stabilirii și impunerii acestora, prin decizia președintelui ANCOM, în sarcina RCS&RDS.

Cred că nu mai trebuie spus, pentru că este evident pentru toată lumea care urmărește canalele de televiziune și site-urile de știri, că DIGI funcționează ca principala trompetă media care elogiază viața și activitatea neobosită a mărețului primar, președinte de Consiliu Județean și, mai nou, de lider național al PNL, Ilie Bolojan. Prietenii știu de ce!


citește și: Sărac și cinstit sau doar neprins? Episodul 3: Constructorul cu lipici penelist la banii publici din Bihor / Contracte de aproape jumătate de miliard de euro


Epilog

Acualul președinte al PNL, Ilie Bolojan ”cel mai curtat politician”, aşa cum îl numeşte presa plătită, candidează pentru un post de senator în Bihor și are foarte mari șanse să fie votat de bihorenii ”vrăjiți” de faima sa.

Să nu uităm, totuși, că în alegerile prezidențiale de duminica trecută, același Ilie Bolojan a executat un sabotaj chiar împotriva candidatului propriului partid. Ciucă ”al nostrum” a ieșit abia pe locul 4 în Bihor, fiind depășit chiar și de către candidatul PSD, Marcel Ciolacu.

Iar pentru acest eșec, peneliștii l-au premiat pe Bolojan, oferindu-i șefia partidului. Curat meritocratie și performanță!

Că este “gospodar” doar pentru presa și influensării miluiți cu multe milioane de euro, știm deja. Ce mai ştim e că și Klaus Iohannis a fost un bun gospodar pentru Sibiu, însă când a preluat preşedinţia României a pus ţara pe butuci. Așa că recomandăm prudență în promovarea lui Ilie Bolojan la București ca prim-ministru. Știți cum se zice: ai grijă ce îți dorești, că s-ar putea să se îndeplinească! (A.F.)

Articolul precedentCând se încheie campania electorală pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Anunțul Autorității Electorale Permanente