Pentru prima dată în istoria sa, Curtea Constituțională Federală Germană a declarat o hotărâre a Curții de Justiție a UE (C-493/17, Weiss și alții), precum și decizii ale Băncii Centrale Europene (BCE) ultra vires (peste propria competență) și neaplicabile în Germania.
Cazul provine dintr-o acțiune împotriva instituțiilor germane, în contextul programului BCE din sectorul public de achiziție (PSPP), un program de cumpărare de active lansat în 2015 și încă în vigoare. Curtea Constituțională Federală Germană a trimis cazul la Curtea de Justiție, punând la îndoială validitatea deciziilor BCE. Curtea Constituțională Federală Germană a avut îndoieli cu privire la compatibilitatea deciziilor PSPP cu interdicția tratatului privind finanțarea monetară și principiul competențelor conferite.
În ciuda hotărârii Curții de Justiție, care confirmă legalitatea deciziilor BCE, Curtea Constituțională Federală Germană a declarat astăzi hotărârea Curții de Justiție ca fiind arbitrară din cauza lipsei de motivare în evaluarea proporționalității sale și a nivelului deficitar de argumentare. Drept urmare, Curtea Constituțională din Germania a revizuit validitatea deciziilor BCE și a ajuns la concluzia că deciziile menționate nu au niciun motiv adecvat și trebuie modificate pentru a justifica programul.
Hotărârea nu este imediată, iar Curtea Constituțională Federală Germană a acordat guvernului german și Bundesbank trei luni pentru a începe negocierile care trebuie să aibă loc în adoptarea unei noi decizii a BCE.
În ciuda faptului că hotărârea pune sub semnul întrebării legalitatea hotărârii Curții de Justiție și a deciziilor PSPP ale BCE, problemele legale sunt în mare parte procedurale și se bazează pe o lipsă de raționament adecvat. Pe fond, BCE decide că programul PSPP nu încalcă interdicția finanțării monetare instituită în tratat.