Ciorba este considerată preparatul ideal pentru slăbit, iar nutriționiștii susțin că aceasta ar putea deveni cheia unei alimentații sănătoase și eficiente, mai ales în luna ianuarie, după excesele de sărbători. În viziunea nutriționiștilor, ciorba nu este doar un fel de mâncare tradițional, ci un aliat puternic în procesul de slăbire și menținere a unei greutăți optime.
Mihaela Bilic, nutriționist cunoscut, afirmă că „de la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat și mai sănătos la capitolul alimentație.” Ea adaugă că indiferent de tipul de ciorbă – „ciorbă de perișoare, ciorbă de cartofi cu afumătură sau ciorbă de porc acrită cu zeamă de varză” – toate sunt variante ideale pentru o dietă sănătoasă.
„Ciorba are peste 80% apă, în care se găsesc cantități mici de carne, legume și făinoase (orez sau cartofi). Deci, indiferent cât de consistentă este, o porție de ciorbă va fi echivalentă cu jumătate de porție de felul 2!” spune Mihaela Bilic. De asemenea, „în ciorbă nu se poate ascunde grăsimea, aceasta se ridică la suprafață și poate fi îndepărtată ușor.”
„Ciorba ține stomacul plin de două ori mai mult timp decât o porție de felul 2, fenomen numit «paradoxul ciorbei» – deci e și sățioasă, și dietetică!” – explică Mihaela Bilic, subliniind efectele benefice ale acestui preparat.
Beneficiile probioticelor în ciorbă
Mihaela Bilic subliniază și avantajul bacteriilor benefice, afirmând că „nu contează dacă ciorba e acrită cu borș sau zeamă de varză, ambele produse sunt fermentate, conțin bacterii benefice și au efect probiotic.”
Ciorba – un aliat în dietă
„Ciorba hidratează, încălzește și hrănește cu puține calorii. Indiferent că e cu carne sau doar cu legume, că o mâncați caldă sau rece, că este acră sau dulce, reconsiderați ciorba și supa în alimentația zilnică,” sugerează Mihaela Bilic.
Și nu doar la prânz, ci și la cină: „Nu se mănâncă ciorba doar la masa de prânz, ci și la cină – nu uitați că francezii numesc masa de seară «souper».” Pentru cei care vor să slăbească, „ciorba este felul unic de consumat la orice masă.”
„Nimic nu satură mai bine decât ciorba – e spornică, ieftină și practică. Dintr-o oală de ciorbă poți mânca câteva zile. Deci abuzați de ciorbă după sărbători și o să aveți surpriza să slăbiți fără să vă fie foame,” concluzionează nutriționista. (sursa)