Specialiştii care au analizat datele oficiale arată că autorităţile vorbesc despre un „platou” sau o stagnare a curbei infectărilor, când, în realitate, datele arată o creştere a numărului de infectări. GCS a anunţat, duminică, 7.096 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, 113 de decese şi 1.169 de pacienţi la ATI.
Cercetătorul Octavian Jurma a analizat problema numărului de cazuri nealocate, prezent în fiecare raportare zilnică a Grupului de Comunicare Strategică (GCS), iar cei de la Graphs.ro au folosit Legea lui Benford pentru a arăta cum autorităţile adaugă sau scot cifre din bilanţ după cum le este oportun.
Ce se întâmplă cu „numărul cazurilor nealocate”
Autorităţile au decis, pe 15 octombrie, să nu includă focarele în raportările zilnice referitoare la numărul de noi infectări. De asemenea, autorităţile au decis că nu vor ţine seama de persoanele rezidente dintr-o localitate, ci doar de cei care domiciliază acolo.
Ambele decizii au ca rezultat scăderea „din pix” a incidenţei în localităţi şi o manipulare a dimensiunii reale de răspândire a SARS-CoV-2.
GCS raportează, în fiecare bilanţ zilnic, o variabilă numită „numărul de cazuri nealocate” la sfârşitul listei cu noile infectări prezente în fiecare judeţ.
„Acum avem un rezervor de 5.000 de cazuri care atunci când vor fi alocate vor produce scăderi ale valorilor zilnice, din moment ce nu s-au reconciliat săptămâna asta. Probabil se vor reconcilia întâmplător săptămana viitoare, când ne aşteptăm pe curba de prognoză de la începutul lunii să ajungem la valori alocate între 11.000 si 12.000 de cazuri pe zi, dar valori oficiale vor fi tot în jur de 10.000”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.
Cercetătorul a arătat, într-un articol publicat pe platforma Republica.ro, că în acest fel autorităţile pot spune că România a intrat în zona de platou a epidemiei, pentru a arăta că măsurile pe care le-au luat au avut succes.
Citeste mai mult: adevarul.ro
Citeste mai mult: adev.ro/qjukyn