În România, vârsta de pensionare a fost stabilită diferit pentru femei și bărbați, iar aceasta se calculează în funcție de luna și anul nașterii. În plus față de îndeplinirea condiției de a avea stagiul minim de cotizare de 35 de ani, seniorii trebuie să atingă vârsta de pensionare corespunzătoare.
De-a lungul timpului, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați a suferit modificări. Până nu demult, femeile se pensionau la vârsta de 60 de ani, iar bărbații la 65 de ani, arată Cancan.ro.
Cu toate acestea, legea pensiilor a fost modificată, iar vârsta de pensionare pentru femei va crește treptat până în 2035, aliniindu-se cu cea a bărbaților, adică 65 de ani. Aceasta este o măsură care face parte din procesul de reformă a sistemului de pensii, pentru a adresa provocările demografice ale țării.
Legea pensiei pentru limită de vârstă prevede că persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare cu cel puțin 5 ani pot solicita pensie cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.
Legea pensiei pentru limită de vârstă: “Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.”
În plus, legea permite pensionarea anticipată, însă cu aplicarea unor penalizări, în funcție de numărul de luni înainte de vârsta standard de pensionare. Astfel, pensionarea anticipată parțială poate fi solicitată de persoanele care au lucrat până la 5 ani peste vechimea completă de cotizare. De asemenea, anii suplimentari de studii (cum ar fi facultatea) sau de armată sunt luați în considerare în calculul stagiului de cotizare. “Legea pensiei anticipate: art. 58. – Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani.”
O altă modificare importantă se referă la mame, care vor putea ieși mai devreme la pensie datorită unor bonificații specifice. În conformitate cu noua lege a pensiilor, femeile care au născut sau adoptat și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Reducerea se aplică în funcție de numărul de copii și se prezintă astfel:
Femeile cu un singur copil se vor putea pensiona cu 6 luni mai devreme
Femeile cu 2 copii se vor putea pensiona cu un an mai devreme
Femeile cu 3 copii se vor putea pensiona cu un an și șase luni mai devreme
Femeile cu 4 copii se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme
Femeile cu 5 copii se vor putea pensiona cu doi ani și șase luni mai devreme
Femeile cu 6 copii se vor putea pensiona cu trei ani mai devreme
Femeile cu 7 sau mai mulți copii se vor putea pensiona cu trei ani și șase luni mai devreme. (sursa)