O persoană care îşi îmbunătăţeşte stilul de viaţă reuşeşte, prin dietă, să scadă riscul de apariţie a cancerului cu 30 până la 50 la sută, afirmă medicul chirurg Decebal Fodor.

Într-o emisiune la postul Medika Tv, miercuri seară, medicul a explicat că mişcarea este unul dintre obiceiurile care scad riscul de apariţie a bolii neoplazice.

Decebal Fodor a explicat cum anume contribuie activitatea fizică la o viaţă mai sănătoasă.

”Încerc să nu fiu foarte strict cu pacienţii mei şi le spun că toate sunt permise, dar cu măsură. Singura care poate depăşi măsura e dragostea – exact asta le spun. Dar în rest, să încercăm să mâncăm mai echilibrat, să nu mâncăm zilnic carne, să încercăm să avem mai puţine zile cu carne roşie, să încercăm să mâncăm peşte, să încercăm să mâncăm cât mai local, dacă se poate, şi de sezon. După aceea, să facem mişcare. Toate studiile, dar absolut toate studiile demonstrează asta. O persoană care îşi îmbunătăţeşte stilul de viaţă reuşeşte, prin dietă, să scadă riscul de apariţie a cancerului între 30 şi 50 la sută. Gândiţi-vă, deja se înjumătăţeşte riscul de apariţie a cancerului”, a declarat Decebal Fodor.

Medicul a subliniat rolul activității fizice în prevenirea unor afecţiuni medicale.

”30 de minute de mişcare pe zi scad riscul de apariţie a cancerului, fie direct în mecanismele care produc cancerul, de exemplu inflamaţia, dar contribuie şi prin alte mecanisme. De exemplu, scade riscul de a dezvolta obezitatea. Obezitatea, la rândul său, este implicată în apariţia cancerului”, a subliniat Decebal Fodor.

”Nimeni nu zice să nu consumăm alcool, dar să consumăm cu măsură”, a mai recomandat Fodor. El a atras atenţia și asupra riscurilor pe care le aduce fumatul în ceea ce priveşte apariţia cancerului.

Nu toate tipurile de cancer pot fi prevenite, dar în unele situaţii există prevenție chiar şi în ceea ce priveşte cancerul. Aceasta este valabil pentru neoplasmul care afectează tubul digestiv, afirmă chirurgul Decebal Fodor. Potrivit acestuia, în România, 10% dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu cancer colo-rectal sunt mai tineri de 55 de ani.

Medicul a explicat cum ar putea fi prevenit acest tip de cancer.

”Cred că cel mai important lucru pe care am putea să-l facem fiecare dintre noi – să încercăm să prevenim. Şi sunt o multitudine de studii care ne demonstrează că prevenţia reduce riscul de apariţie a cancerului. Nu toate formele de cancer pot fi prevenite, dar în special cele digestive, prin anumite măsuri, printr-o modificare a stilului de viaţă, putem reduce riscul de apariţie a cancerului. Pentru că e foarte important să nu ajungem în punctul acela în care pacientul este diagnosticat cu o formă de cancer. În funcţie de tipul de cancer, sunt diverse metode de screening. De exemplu, în cancerul colo-rectal, care în ultimii ani a început să apară tot mai frecvent la persoane de sub 55 de ani. Practic, 10 la sută dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu cancer colo-rectal sunt pacienţi sub 55 de ani în România”, a subliniat medicul Decebal Fodor.

El a explicat cum se face prevenţia în cazul cancerului colo-rectal. Este recomandat ca pacienţii care au trecut de vârsta de 40 de ani să îşi facă o colonoscopie, iar cei care au avut rude diagnosticate cu cancer colo-rectal să facă această investigaţie cu 10 ani mai devreme decât vârsta la care boala a fost depistată la ruda lor.

”De cele mai multe ori, cancerul colo-rectal apare în urma transformării unor polipi, polipi care durează între 8 şi 10 ani până ei se transformă într-o tumoră. Or, dacă polipul este depistat la început şi este excizat, fie încă nu este transformat malign, fie este o formă incipientă şi nu necesită altceva în plus. Dacă am în familie pe cineva care a fost depistat la 45 de ani, atunci eu ar trebui să merg la 35 de ani, chiar dacă nu am niciun fel de simptom. Sunt foarte mulţi oameni care propovăduiesc neadevărul în social media şi spun că trebuie să ne ascultăm corpul şi doar când ne spune corpul că e o problemă să mergem la doctor. E fals. În cancerul colo-rectal, dacă pacientul ajunge în stadii incipiente, pacientul respectiv are şansă peste 90 la sută de vindecare. Deci nu trebuie să aşteptăm să ne dea organismul semne”, a subliniat Decebal Fodor.

În evidențele medicilor din România sunt înscriși circa 550.000 de bolnavi de cancer. Numărul de cazuri noi de cancer a fost în România cu 21 la sută mai mare în anul 2023 comparativ cu anul anterior. (sursa)

Articolul precedentUnul dintre liderii Parlamentului din Olanda i-a propus ambasadorului Franței să împartă Belgia
Articolul următorCotele la casele de pariuri pentru candidații la Președinția României – luptă strânsă la vârf