Finalul de an vine cu multe emoții, care de cele mai multe ori ne copleșesc atunci când ne aflăm în burnout. Această epuizare nu ne mai lasă să ne bucurăm de prezența celor dragi, să facem lucrurile pe care înainte le făceam cu entuziasm și să ne petrecem sărbătorile conștient.
Pentru a înțelege mai bine ce este burnoutul, cum poate fi prevenit sau cum poate fi tratat, am vorbit cu Delia Vîrgă, doctor în psihologie, psiholog principal în psihologia muncii și organizațională.
1. Ce este burnoutul?
„Burnoutul este o stare de epuizare cronică care apare datorită expunerii prelungite la stres și a folosirii unor mecanisme dezadaptative ale organismului la stres. El apare din acumularea răspunsurilor dezadaptative la stres care se întind pe o perioadă relativ îndelungată”, spune psiholog Delia Vîrgă.
2. Care sunt simptomele?
Sunt mai multe semne care ne indică apariția burnoutului, spune Delia Vîrgă. „Prima este epuizarea emoțională, a doua este cinismul sau depersonalizarea și a treia apare ca o ineficacitate profesională. Ca și evoluție a stării de burnout”.
„Ca simptome, pot să apară aspecte legate de insomnie, anumite somatizări, dureri de cap, apoi lucrurile pot să ia amploare mai mare, să ajungă chiar la depresie, pentru că nu-ți mai pasă ce se întâmplă cu tine, pentru că ești foarte epuizat, ești într-un cerc vicios, nu poți să te odihnești, tragi de tine să faci multe lucruri la serviciu și intri într-un ciclu de oboseală, de epuizare emoțională, apoi te detașezi, nu-ți mai pasă ce se întâmplă cu tine și cu ceilalți, ajungi să ai și sentimentul că nu-ți mai faci treaba bine, că nu ești suficient profesional”. De asemenea, psihologul mai adaugă că „atunci când se ajunge în acest punct nu mai ești tu cel care să poată conștientiza că ai o problemă, ci ceilalți trebuie să te bată pe umăr să-ți spună că trebuie să iei o pauză și să încerci să rezolvi problema, altfel decât ai făcut-o până acum ca să poți să depășești acest moment”.
3. Care sunt cauzele și efectele?
Cauzele sunt legate în special de job, completează Delia Vîrgă „pentru că este un simptom ocupațional și este inclus în clasificarea aspectelor de stres ocupațional. Lucrurile care se întâmplă defectuos în activitatea noastră profesională, sunt cauzele principale ale burnoutului și asta poate să fie o suprasolicitare la muncă, cum ar fi multe sarcini într-un timp scurt de realizat, presiunea deadlineurilor, conflicte de rol, poți să ai mai multe roluri și să ai probleme legate de gestionarea sarcinilor în diferite ipostaze, să nu primești sprijin din partea colegilor sau a șefului atunci când ai nevoie, atât la nivel emoțional, cât și ajutor fizic în perioadele supraaglomerate”.
O altă cauză mai poate fi o autonomie scăzută. „Să faci numai ce vor alții, să ai o libertate mai mică în a stabili ce și când să faci lucruri. Pot să mai fie lipsa feedbackului, a posibilităților de dezvoltare profesională și te simți blocat ca într-o capcană”, explică psihologul.
4. Cum poate fi prevenit burnoutul, de sărbători cât și în restul anului?
„Poate fi prevenit prin a învăța lucrurile care ne ajută să fim eficienți în lupta cu stresul, să învățăm mecanismele de coping corecte, proactive, cele care ne ajută să depășim cu succes situațiile de stres, să planificăm, să fim activi, să cerem ajutorul, să avem o rețea de suport social atât la serviciu, cât și acasă care să ne ajute în momentele dificile, să ne dezvoltăm resursele personale care sunt resurse personale maleabile legate de dezvoltarea noastră personală, cum ar fi capitalul psihologic și anume să fim mai încrezători în forțele proprii că reușim să depășim mai multe obstacole, să avem speranță că lucrurile se vor întâmpla în mod benefic, că e în puterea noastră să depășim anumite obstacole dacă le abordăm într-o manieră corectă”, spune Delia Vîrgă.
Aceste strategii ne ajută în stadiile incipiente să prevenim epuizarea, completează psihologul și de asemenea, „ne ajută și în situațiile stresante într-un mod proactiv, constructiv, care să ducă la depășirea momentului și nu la acumularea de probleme noi”.
5. Sfaturi pentru persoanele care sunt deja în burnout sau sunt la un pas de a ajunge acolo
„Este foarte important să știm ce presupune burnoutul și care sunt simptomele atât pentru noi, dar și pentru cei de lângă noi. Pentru că atunci când suntem copleșiți de oboseală nu mai suntem eficienți sau de folos și atunci ne bazăm pe ceilalți și la rândul nostru putem să fim de ajutor celorlalți și să le spunem când observăm anumite excese, să ia o pauză sau să încerce să apeleze la un specialist care să-l îndrume cum ar putea să iasă din situație respectivă”, declară Delia Vîrgă.
Un alt sfat pe care îl dă psihologul este ca în situații extreme, „atunci când oamenii chiar au o problemă acută legată de burnout ei trebuie să plece din zona care le-a provocat această problemă, să iasă din câmpul muncii pentru o perioadă, cum ar fi un concediu mai lung în care să se ducă să învețe lucruri noi de la terapeuți, să învețe cum să se descurce altfel în situații de stres. E nevoie să ia o pauză să se recupereze fizic și să descopere o altă abordare a stresului, apoi se poate face o reîntoarce la muncă mai eficientă ca și ciclu de reintegrare”.
Burnoutul nu este ușor de gestionat, de cele mai multe ori este și foarte greu de identificat. Ca să nu cădem pradă epuizării e bine să ne facem mai des o analiză asupra gândurilor și acțiunilor noastre, să ascultăm când cei apropiați ne spun de schimbările pe care le-au observat la noi și să nu ignorăm ceea ce ne spun pentru binele nostru.
E important să ne odihnim corpul și mintea, să avem cât mai multe strategii de gestionare a stresului, să avem oameni care să ne sprijine în momentele dificile, pentru că doar așa vom putea face față noului an și vom reuși să ne atingem obiectivele pe care ni le-am setat fiecare dintre noi. (sursa)