Croații au declanșat un boicot național împotriva cumpărăturilor, în semn de protest față de scumpiri. Magazinele au raportat într-un weekend vânzări cu 50% mai mici, iar comercianții s-au arătat șocați de mișcarea susținută chiar și de către miniștri.
Animați de o campanie pe rețelele sociale, croații s-au îndepărtat în mare măsură de magazine, iar volumul vânzărilor zilnice a scăzut cu 50% într-un weekend față de cel de dinainte, a transmis administrația fiscală a țării într-un comunicat, potrivit France 24.
Protestul, inițiat de grupuri de consumatori, a avut drept scop să pună presiune asupra comercianților cu amănuntul pe care îi acuză pentru creșterea inflației.
Toate bune și frumoase. Doar că la noi (NOI, care urlam ca din gură de șarpe nu de mult, când era vorba de creștrea prețurilor și de inflație!), odată ce a preluat și Georgescu tema, GATA! Noi am decis să protestăm invers, adică să cumpărăm mai mult!…
Presa cea bună, desigur, a încurajat și ea acest contra-protest și e dreptul ei.
Dar, fără alte comentarii, doar titluri, haideți să vedem ce scria aceeași presă mai deunăzi, iar azi pare să fie lovită de amnezie.
- România a importat în primele 3 luni alimente de aproape 3 miliarde de euro. La carnea de porc doar 10% din ce se găsește pe raft este de proveniență locală
- România aduce alimente din străinătate de circa 600 de euro/locuitor. Cum a trecut Spania de la importator de carne la cel mai mare exportator
- Ce mai produce România dacă lapte, fructe, ciocolată luăm din import şi s-au închis fabrici mari de detergent, pastă de dinţi şi săpun? „Producătorii sunt sugrumaţi. Băncile nu sprijină producătorii în a face investiţii, iar statul mai rău îi încurcă. Nu susţine nimeni producţia, ci doar importul“
- Carnea de porc, cel mai importat aliment în România – jumătate de miliard de euro în primele șase luni. Exporturile – doar 1 milion de euro
- ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns România la un deficit pe alimente de 6 mld. euro? Mars importă dulciuri, gumă şi hrană pentru animale de 200 mil. euro şi are fabrici în Polonia, Cehia şi Ungaria. În România nu are producţie
- România importă tot mai multe alimente. Analişti: Preţurile la raft ar putea să crească
- Importuri de alimente de 8,25 mld euro în primele 9 luni – creștere cu 3,25% față de anul trecut.
Mai e ceva de zis?…