Ministerul Mediului propune reorganizarea Romsilva prin reducerea structurii administrative, separarea activităților economice de cele silvice și introducerea unor criterii stricte de performanță. Cel puțin 30% din păduri vor fi monitorizate video.
Ministrul Diana Buzoianu, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, lansarea în consultare publică a proiectului de Hotărâre de Guvern privind noul Regulament de organizare și funcționare al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
Proiectul propune o reorganizare profundă a regiei, cu scopul de a face din Romsilva o administrație silvică modernă, eficientă și orientată spre o gestionare sustenabilă a pădurilor statului.
Documentul este construit pe trei piloni esențiali: reducerea structurii administrative, separarea activităților economice de cele de administrare forestieră, și introducerea unor indicatori clari de performanță.
Una dintre cele mai importante schimbări vizează structura teritorială: numărul directorilor silvici va fi redus de la 41 la doar 12, organizați pe regiuni. Această reducere, susține Buzoianu, va duce la scăderea numărului de directori cu aproape 90%, generând o economie estimată la 19 milioane de lei anual, bani care vor fi redirecționați către activitățile de bază: administrarea și protejarea fondului forestier.
Separare clară între activitățile administrative și cele economice
Al doilea pilon al reorganizării vizează clarificarea rolului și responsabilităților Romsilva: administrarea pădurilor va fi separată de activitățile economice precum exploatarea lemnului, întreținerea drumurilor forestiere, valorificarea produselor nelemnoase, vânătoare sau piscicultură. Activitățile economice vor trebui să funcționeze pe baze eficiente și transparente.
Reorganizarea Romsilva introduce și un sistem de indicatori de performanță, atât financiari, cât și non-financiari. Aceștia vor fi folosiți pentru evaluarea directorilor și a șefilor de ocoale silvice, care vor semna contracte de mandat. Evaluările vor include și criterii precum numărul de ore de instruire anuală.
„Vorbim de directori și sefi de ocoale care vor avea criterii minimale de performanță, număr de ore de formare, număr de instruiri anuale. Totodată, vom avea contracte de mandat pentru directorii direcțiilor silvice și pentru șefii de ocoale silvice”, a spus Diana Buzoianu.
De asemenea, proiectul introduce și măsuri de supraveghere și control: cel puțin 30% din suprafața fondului forestier va fi monitorizată video, pentru prevenirea tăierilor ilegale și protejarea biodiversității. Noile reguli vor include și identificarea arborilor remarcabili, a celor de habitat sau a insulelor de îmbătrânire, esențiale pentru menținerea echilibrului ecologic. (sursa)