Discuţiile despre milionarii din crypto sunt de cele mai multe ori teoretice, abstracte, iar personajele cunoscute sunt în principal cele care apar în presa internaţională. În acest context, Business Magazin a discutat cu unul dintre românii care au devenit milionari prin intermediul criptomonedelor pentru a afla ce este şi cum s-a dezvoltat această nouă „specie” pe care o putem numi „crypto-milionarul român”.

Florin Cojocaru sau flr_811, cum este cunoscut în comunitatea Elrond, este unul dintre primii români milionari în crypto. Povestea ultimilor 5 ani din viaţa lui este mai mult decât povestea unui român a cărui avere depăşeşte astăzi 80 de milioane de dolari şi pentru care „banii nu mai sunt scopul principal”.

Este şi una despre cum a pierdut 90% din sumă în primele 90% din tranzacţii, despre zile în care stătea în faţa ecranelor 18 ore din 24, despre cele nouă telefoane, laptopuri şi tablete pe care le foloseşte, despre ziua în care a pierdut 700.000 de dolari pentru că s-a crezut invincibil în trading, despre antreprenoriat în crypto şi despre modul în care priveşte acum proiectele la început de drum.

Piaţa criptomonedelor se situa la o capitalizare totală de peste 2.600 de miliarde de dolari, conform datelor oferite de platforma CoinMarketCap la momentul realizării acestui articol. Dintr-un total de 14.300 de proiecte, unul este fondat la Sibiu, are o capitalizare de circa 6 miliarde de dolari, şi se numeşte Elrond Network (EGLD).

Proiectul românesc este fondat de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu alături de antreprenorul Lucian Todea, iar destinul lui Florin Cojocaru s-a suprapus cu destinul Elrond întâmplător la începutul anului 2020. Între timp, Cojocaru a devenit antreprenor în ecosistemul Elrond şi a ajuns ca 80% din portofoliul lui să fie format din circa 280.000 de EGLD, aceasta fiind moneda reţelei Elrond. La un preţ de 304 dolari per monedă la momentul realizării acestui articol, potrivit CoinMarketCap, asta înseamnă 85,1 milioane de dolari. 

Trebuie menţionat că de la momentul realizării articolului Business Magazin şi până joi, 25 noiembrie, capitalizarea Elrond a ajuns la peste 8,6 miliarde de dolari, preţul unui EGLD a crescut la 430 de dolari, ceea ce înseamnă că portofoliul de 280.000 de EGLD al lui Florin Cojocaru valorează 120 de milioane de dolari. 

Înainte de bitcoin

Florin Cojocaru, 39 de ani, este din Bucureşti şi a intrat în lumea criptomonedelor în 2016. Până atunci el a acumulat experienţă de mai bine de un deceniu de antreprenoriat, cu diferite businessuri în domenii precum servicii, comerţ sau imobiliare.

„Am intrat singur, singurel (n.red: în afaceri). Am avut susţinerea familiei, adică tata m-a susţinut la modul psihic să îmi fac un business. Aveam 18-19 ani când am început să fac businessuri şi să investesc în câte ceva, tot felul de chestii minore, şi ştiu că la un moment dat nu aveam nici 20 de ani şi am făcut un service GSM, eu fiind pasionat de telefoane”.

Lucrurile au început să meargă bine odată cu un magazin online prin care vindea piese şi accesorii de telefoane mobile, într-un business care funcţiona prin import din China.

În 2016 a intrat împreună cu asociaţi într-un business imobiliar, prin care a ridicat câteva blocuri, inclusiv unul în cartierul Colentina din Capitală. Chiar şi în prezent spune că mai deţine câteva terenuri în zona Piaţa Unirii, însă momentan toate eforturile sale se îndreaptă spre universul crypto.

Totuşi, primele etape de antreprenoriat din viaţa lui au făcut mai mult decât să-l înveţe ce înseamnă business şi să îi genereze capital, şi-anume l-au dus întâmplător mai aproape de bitcoin.

„Aveam un business şi mergeam destul de des în China, chiar şi de două ori pe lună plecam prin Beijing şi foarte des în Guangzhou. Aveam un prieten acolo care mina pe vremea aia Bitcoin şi îmi spunea în 2014-2015 să cumpăr de 5-10.000 de dolari Bitcoin că o să fiu milionar în cinci ani. La un moment dat atât de mult mă bătea la cap să investesc încât i-am zis că dacă nu se opreşte nu îl mai sun când vin în China. Să nu îmi mai povestească, nu vreau să mai aud, am treaba mea – cumpăram produse din China şi le vindeam cu adaos de 50-100-200%, se câştiga bine atunci”.

Un an mai târziu, el a ajuns din nou în China şi atunci când s-a întâlnit cu prietenul său român la locul stabilit l-a găsit pe acesta cumpărând de băut pentru toată lumea din barul respectiv. Întrebat de Florin de unde are atâţia bani, prietenul său i-a explicat că „face o grămadă de bani cu monedele”.

„Era prin 2016 şi am zis să cumpăr şi eu bitcoin de 2.000 de dolari. Când am văzut că a început să crească şi câţi bani pot să fac am zis să mai cumpăr. În 2017 am mai cumpărat, în 2017 la final am mai cumpărat că tot creştea, în 2018 am cumpărat şi în vârf, la 13-14.000 de dolari. Pe lângă bitcoin am cumpărat ethereum, neo şi am început să fac trading atunci”.

18 ore din 24

Ritmul ameţitor în care creştea piaţa în 2017 l-a determinat pe Florin Cojocaru să înveţe cât mai multe despre tranzacţionarea de criptomonede şi să investească în continuare, dar în 2018 a învăţat ce înseamnă „regula 90-90-90” atunci când a pierdut 90% din deţinerile sale care se ridicau la câteva zeci de mii de dolari.

„Există o regulă în trading: 90% din traderi pierd 90% din sumă în primele 90% din tranzacţii. Am trecut şi eu prin asta şi este o chestie 100% reală. Cine nu a trecut prin asta nu a făcut într-adevăr trade, ci a avut noroc, a intrat într-un spot sau un future, a făcut 5x, 10x, 50x şi cam atât. Nu e trader”. (autor: Alex Ciutacu)

Citeşte continuarea articolului pe www.businessmagazin.ro

Articolul precedentTopul Forbes al celor mai bogaţi români. Numărul miliardarilor a crescut cu 7 în ultimul an
Articolul următorSedință DE URGENȚĂ la Guvern: Ciucă a chemat toți miniștrii. Noi restricții?