Farmaciile, în pericol să rămână fără tratamente esenţiale pentru pacienţi, după ce statul a întârziat şi 150 de zile plata medicamentelor.

Farmaciile independente reclamă întârzieri de până la 150 de zile în decontarea de către casele judeţene de asigurări de sănătate a medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale. Farmaciile riscă falimentul, nu mai au cu ce plăti furnizorii. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească în farmacii tratamente vitale, precum cele împotriva cancerului.

Mihaela Paraschiv lucrează într-o farmacie independentă din Bucureşti, în apropierea Institutului Fundeni. 

„Pentru medicamentele compensate, nu s-au mai făcut plăţile din iulie 2020, iar din august – nimic pentru programe naţionale: oncologie, diabet”, spune Paraschiv despre situaţia din farmacia sa.

Farmaciile mici, mai afectate decât lanţurile de farmacii

Potrivit contractului-cadru, Casa de Asigurări are cel mult 60, respectiv 90 de zile să deconteze farmaciilor ceea ce acestea le plătesc iniţial din propriul buget distribuitorilor

„Lanţurile de farmacii au în spate distribuitori (n.r. – au distribuitori proprii, care au un cash-flow de lucru). Dar noi, farmaciile independente, ne vom bloca. Deja unul dintre furnizorii mei nu mai primeşte comenzi de la noi, ceea ce înseamnă că nu mai pot aduce anumite medicamente, cum ar fi cele pentru cancer de prostată”, avertizează Paraschiv.

Nu poţi să susţii şase luni medicamente pe oncologie, care sunt foarte scumpe şi din care oricum farmacia câştigă foarte puţin.

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a făcut, încă din septembrie, mai multe adrese către CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor, cerând echilibrarea acestor plăţi.

Bolnavi de cancer, întorși din drum de la farmacie

„Cine are de suferit în final e tot pacientul, pentru că nu mai găseşte medicamentele”, spune Sânziana Mardale, preşedinta AFIE.

Citeşte întreaga ştire: Farmaciile, în pericol să rămână fără tratamente esenţiale pentru pacienţi, după ce statul a întârziat şi 150 de zile plata medicamentelor

Articolul precedentChina ameninţă SUA că vor plăti scump
Articolul următorGarda de mediu Bihor: peste două milioane de lei din amenzi în 2020