Președintele Klaus Iohannis a avut aseară un discurs delirant prin care a pasat altora, ca de obicei, responsabilitatea pentru aruncarea țării în criza politică actuală. Asta chiar dacă, săptămâni întregi și el și Ludovic Orban și PNL, tocmai asta anunțau: că vor o criză politică, vor căderea propriului guvern și vor alegeri anticipate pentru că sondajele îi dau câștigători. Pe scurt, au anunțat cu subiect și predicat că nu vor să guverneze – erau deja la guvernare, ci că vor puterea. Pe toată. Ca să o aibă.
Acum, când Curtea Constituțională le aduce aminte, cu 7 voturi la 2, că documentul fundamental al țării nu este hârtia igienică a PNL, pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban și compania i-a apucat delirul. I-a apucat, Doamne ferește!, febra.
Constituția României, la articolul 103, spune cum nu se poate mai clar că desemnarea unui premier de către președinte are ca scop principal scop realizarea unei majorități parlamentare pentru formarea unui nou Guvern. Punct.
Ne întrebăm atunci: ce este constituțional, în litera și în spiritul Constituției, în desemnarea unui prim ministru care spune că nu vrea majoritate în Parlament, ci vrea anticipate? Ce este constituțional în mascarada consultărilor prefăcute de la Cotroceni, în audierile din Parlament, în căderea propunerii la vot, DE DOUĂ ORI, doar pentru ca președintele să poată spune că este criză și să dizolve Parlamentul? Nimic! Doar că, pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban asta nu contează.
“Nu ştiu de unde s-a înţeles că noi, în decizia noastră, ne-am pronunţat că preşedintele Klaus Iohannis nu putea să-l desemneze pe primul-ministru Orban sau că preşedintele nu are voie să aleagă şi să desemneze candidat pentru funcţia de prim-ministru orice altă persoană. Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit articolului (103) din Constituţie, preşedintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, Președintele propune Parlamentului un candidat de prim-ministru, o persoană, dacă nu există un partid majoritar, care să fie degajată de dialogul dintre preşedinte şi partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară, care să formeze guvernul”, a spus președintele CCR Valer Dorneanu.
Nu, dragi oameni buni, Curtea Constituțională, prin decizia anunțată ieri, nu împiedică nicio nominalizare. Nu spune ce persoană poate fi desemnată sau nu de către președinte. Spune însă, clar, că singura posibilitate constituțională pentru ORICE desemnare, este ca ea să aibă ca scop guvernarea! Ori la asta, din câte se vede, PNL nu se pricepe deloc. Iar oamenii încep să priceapă acest lucru.