Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri, transmite Reuters, citat de Mediafax.
„Datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023 au dispărut denaturările pieței în cele 5 state membre care se învecinează cu Ucraina”, a transmis CE într-un comunicat.
Comisia Europeană a fost de acord ca măsurile să nu fie prelungite, în timp ce Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale în termen de 30 de zile pentru a evita o supraofertă.
Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul acestor încărcături pentru export în altă parte.
Fermierii se plâng de faliment!
Fermierii din cele cinci țări s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment. Aceste țări au făcut presiuni pentru o prelungire a interdicției, care expiră în 15 septembrie.
Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovacia și România au declarat anterior că ar putea prelungi restricțiile în mod unilateral, în timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restricțiilor.
Peste 60% din fluxurile alternative trec prin România, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au amenințat că vor intra în grevă dacă interdicția nu va fi prelungită.
România pregătită pentru compensări
Ministrul român al agriculturii Florin Barbu mărturisea joi că şi-ar dori prelungirea măsurilor de interzicere a importurilor de cereale din Ucraina, România, alături de alte state, făcând de altfel o solicitare în acest sens către Bruxelles.
„Sigur că îmi doresc prelungirea aceste interdicţii”, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului care este poziţia sa privind interzicerea importurilor de cerea din Ucraina.
Chestionat cum va proceda, în cazul în care poziţia instituţiilor europene va fi una diferită, ministrul agriculturii a răspuns: „Mai sunt două zile. Haideţi să aşteptăm decizia”.
Premierul Marcel Ciolacu îi ceruse însă, joi, în şedinţa de guvern, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, în sensul de a avea gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să fie compensate pierderile agricultorilor români.
„Îi cer ministrului Agriculturii, dl Florin Barbu să ne pregătim pentru decizia Comisiei Europene de mâine, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noştri”, a spus premierul. „Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a adăugat Ciolacu. (sursa)