Fermierii români care exportă ovine sunt afectați de restricțiile impuse din cauza pestei micilor rumegătoare. În timp ce exportatorii au probleme pe piața europeană, pentru cumpărători acest lucru s-ar putea traduce în stabilitate de prețuri sau scumpiri mai ușoare la masa de Paște, a explicat un profesor universitar pentru Ziare.com.

Pesta micilor rumegătoare a afectat sectorul zootehnic anul trecut, însă focarele apărute cu precădere în județul Tulcea au fost ținute sub control. Problemele mai mari au apărut la începutul acestui an, când Ungaria a depistat oi infectate, provenite din Arad, conform G4Food. La finalul lunii februarie, exportul a fost suspendat, după ce în Austria a fost depistat un focar, conform Agrointeligența.

La mijlocul lunii martie, Comisia Europeană a publicat o decizie care blochează exporturile de ovine și caprine vii în orice alt stat european până la începutul lunii iunie. Spre deosebire de anul trecut, piața este acum afectată și de aceste restricții.

Efectele restricțiilor

Depistarea focarului de „ciuma oilor” a făcut ca Uniunea Europeană să blocheze exporturile de oi vii în spațiul comunitar. Totuși, restricțiile nu se aplică pe carcase sau pe bucățile de carne. Interdicția de vânzare în afara granițelor și limitările sale sunt importante, pentru că prețurile de export dictează și prețurile pe piața internă, a spus un reprezentant al crescătorilor de animale.

„Oprirea exporturilor înseamnă o bulversare a pieței românești. Asta înseamnă, firește, că nu va bubui pe piață prețul mielului. Produsul o să rămână în piața românească și asta e bine, până la urmă, că rămâne în țară marfa. Numai că prețul nu știu dacă va scădea prea mult, estimez că va rămâne același ca cel de anul trecut. Bineînțeles, întotdeauna prețul va fi mult mai mare dacă mielul este cumpărat în funcție de piese (n.r. pulpă, cotlet, organe), dacă îl comparăm cu prețul unei carcase sau în viu. La poarta fermierului poate costa mai puțin, prețurile se negociază, pe când în comerț se adaugă – pe lângă un preț comercial – și costul tarabei, al transportului și așa mai departe”, a zis Marian Valentin, secretar general al Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, pentru publicația de profil retail.ro la 26 martie.

Prețurile au crescut în fiecare an

Anul trecut, prețurile pentru un kilogram de carne de miel ajungeau și la 65 de lei în unele piețe din București, conform Știrilor Pro TV. În Constanța și Arad, prețurile erau mai mici, la 60 de lei kilogramul carcasă, iar la Sibiu coborau spre 55 de lei. În Târgu Mureș, Baia Mare și Craiova se găsea cea mai ieftină carne în carcasă, la 40 de lei, conform sursei citate.

O analiză a prețurilor cu o lună înainte de Paște arăta că, în 2022, carnea de miel direct de la producător ajungea la 18 lei pe kilogram, pentru a se dubla în 2023, la 35 de lei kilogramul, conform Retail.

Exporturile din România

Țara noastră are al doilea cel mai mare număr de oi vii crescute din Uniunea Europeană, după Spania, arată datele de la Eurostat. În decembrie anul trecut, erau aproape 10,36 milioane de oi vii în România, în creștere ușoară față de anul anterior și cu peste 3 milioane de capete mai puțin ca în Spania, arată cifrele preliminare.

„Tradițional, România a fost un furnizor important de ovine vii pentru Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, exportul de carne de miel procesată rămâne limitat, din cauza capacității reduse de procesare internă și a cererii scăzute pentru carne refrigerată din partea partenerilor comerciali. Deși acest tip de export nu este restricționat de reglementările UE, nu reușește să compenseze pierderile cauzate de interdicția aplicată comerțului cu animale vii”, explică profesorul universitar Silvius Stanciu, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați pentru Ziare.com.

Chiar dacă fermierii pot vinde la export carcase, carne și produse de origine animală, interdicția tot aduce un impact economic, punctează expertul. Dacă peisajul este sumbru pentru vânzători, pentru buzunarul cumpărătorilor ar putea fi o veste bună.

Masa de Paște în 2025

Profesorul Stanciu a analizat pentru Ziare.com prețurile disponibile în acest moment pentru carnea de miel. Deocamdată, prețurile din Capitală sunt comparabile cu cele de anul trecut, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de sărbătorile pascale. În Piața Obor, carnea de miel în carcasă ajunge la 35 de lei pe kilogram, în timp ce pulpa costă 40 de lei pe kilogram, iar cotletul urcă la 45 de lei pe kilogram, conform Libertatea.

Există diferențe între regiuni, care reflectă și costurile de transport și de producție. La fel, unii comercianți par să păstreze prețurile de anul trecut pentru carnea în carcasă, în timp ce unii au ajuns chiar să le dubleze, conform reportajului Știrilor Pro TV citat anterior. În funcție de cerere și de evoluția focarelor de pesta micilor rumegătoare, prețurile ar putea crește, spune profesorul universitar.

„Această aparentă stabilitate a prețurilor este susținută de suprasaturarea pieței interne, determinată de restricțiile impuse la exportul de ovine vii către Uniunea Europeană. Redirecționarea producției către piața internă a exercitat o presiune descendentă asupra prețurilor. Totuși, riscul extinderii focarelor de PMR poate afecta capacitatea de sacrificare și distribuție, ceea ce ar putea genera tensiuni în lanțul de aprovizionare. Consumatorii pot beneficia de stabilitate pe termen scurt, însă crescătorii suportă în continuare presiuni economice semnificative”, conchide expertul. (sursa)

Articolul precedentUn gigant auto german, care proiecta arme pentru naziști, pregătește revenirea în industria militară. Nu știm dacă e bine…
Articolul următorAjutorul de minims pentru cutivatorii de legume, pe agenda guvernului, în ședința de azi. Ce se mai decide