Marcel Ciolacu și-a exprimat miercuri speranța că investițiile americane vor continua să fie direcționate către România, subliniind că țara noastră datorează, într-o anumită măsură, creșterea economică acestor investiții.

Premierul român a participat la recepția organizată la Ambasada Statelor Unite ale Americii, cu ocazia celei de-a 248-a aniversări a Zilei Independenței.

Marcel Ciolacu atribuie creșterea economică a României investițiilor americane

Totodată, prim-ministrul României a subliniat că firmele americane prezente în țara noastră datorează o parte semnificativă din profituri personalului bine pregătit și mediului de afaceri favorabil din România.

Un exemplu elocvent în acest sens este creșterea semnificativă atât a numărului de angajați, cât și a profiturilor companiilor americane cu investiții în România, care s-au dublat în ultimul deceniu.

Marcel Ciolacu a declarat că în 2023, comerțul dintre România și SUA a depășit suma de 5,3 miliarde dolari, fiind impulsionat în principal de peste 8.700 de societăți comerciale cu participație americană în România.

Premierul a accentuat faptul că această cooperare economică bilaterală este fundamentală în cadrul Parteneriatului Strategic, având o importanță demonstrată pentru ambele părți, însă potențialul său este încă departe de a fi exploatat în totalitate.

Premierul vrea să atragă în continuare investitori americani

„Este loc de creştere şi sperăm ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puţin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, şi pe primul loc între partenerii noştri comerciali din afara Europei”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a adăugat apoi că în acest sens, se acționează deja pentru ca proiectele de anvergură ce urmează să fie implementate împreună – în special Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă și proiectul Centralei SMR de la Doicești – să deschidă noi orizonturi de cooperare la nivel regional.

De asemenea, în discursul său, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că relația este consolidată prin ajutorul României pentru eforturile SUA în combaterea terorismului, sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum și prin apartenența noastră comună la NATO și angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei.

România, un stat într-o deplină transformare, spune Marcel Ciolacu

În paralel, liderul PSD a subliniat că România este o țară într-o evoluție și transformare continuă. Este o țară profund angajată în procesul de reforme interne, având ca obiectiv nu doar o creștere economică semnificativă, ci și îmbunătățirea calității vieții pentru poporul român.

Eforturile pe care le realizăm pe această linie au, totodată, ca scop o integrare mai profundă a ţării noastre pe piaţa globală. Din acest punct de vedere, procesul de aderare la OCDE şi perspectiva accederii la programul Visa Waiver, vor duce la o creştere substanţială a investiţiilor străine în România, consolidând, totodată, încrederea antreprenorilor americani în ţara noastră.

Contăm în continuare pe sprijinul SUA pentru îndeplinirea acestor obiective importante”, a mai adăugat Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Articolul precedentTrei motive pentru care ar trebui să bem apă caldă în fiecare dimineață. Sfaturile unui medic
Articolul următorCoaliția a decis data alegerilor prezidențiale și parlamentare: Vom avea trei duminici consecutive de vot, inclusiv de Ziua Națională