România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE în cazul în care cancelarul austriac Karl Nehammer va folosi din nou veto-ul pe Schengen, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
”Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de ședința Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot accepta este explicația că veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria.
Spania, în calitate de țară aflată la Președinția Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi se asigură că această temă se află din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România este o migrație crescută. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect.
Totuși, în cazul în care cancelarul Nehammer își va folosi din nou dreptul la veto în mod nejustificat, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a declarat Ciolacu într-un interviu pentru Der Standard.
Premierul a precizat că paguba României se ridică la cel puţin două procente din PIB.
”Potrivit calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puţin două procente din PIB. Dar cel mai rău este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat să adere în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să te uiți cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen!”, a subliniat Ciolacu.
Austria a respins joi apelul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Viena să renunţe la opoziţia sa faţă de aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, susţinând că extinderea în prezent a zonei de liberă circulaţie nu are niciun sens.
În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, prezentat în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Ursula von der Leyen i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.
Totuşi, Viena a respins rapid solicitarea. ”În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi, în multe ţări, se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, citat joi de Euractiv.