Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă. Delegația va fi condusă de reprezentantul republican Vern Buchanan. Vizita delegației a fost anunțată de consilierul prezidențial Cristian Diaconescu, vineri, la Antena 3 CNN.

Membrii Congresului care vin în România pentru prima oară de la instalarea la putere a administrației Trump sunt:

  • Republicanul Vern Buchanan, care va și conduce delegația
  • Democrata Dina Titus
  • Democratul Lloyd Doggett
  • Democratul Ted Lieu
  • Republicanul Neal Dunn
  • Democrata Ilhan Omar
  • Republicana Anna Paulina Luna
  • Republicanul Andy Ogles

Majoritatea oficialilor americani care vin în România sunt reprezentanți cu vechime în Congresul SUA. Este vorba de o delegație bipartizană.

Cine este Vern Buchanan

Vern Buchanan este un reprezentant republican cu o vechime și experiență impresionante în Congresul SUA. El reprezintă din 2007 un district de congres al statului Florida. Buchanan este vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.

Comisia pentru Căi și Mijloace este cea care deține jurisdicția asupra taxării de orice fel și asupra modalităților de a obține venituri pentru guvernul american. Gestionează, de asemenea, programe de asistență socială pecum Social Security și Medicare.

Comisia este considerată cel mai prestigios astfel de organism din Camera Reprezentanților și este și cea mai veche comisie înființată de forul legislativ american.

Buchanan este cel mai vechi republican din comisie și, în prezent, este președintele subcomisie pentru sănătate și președintele Parteneriatului pentru Democrație, o comisie bipartizană formată din 20 de membri, care lucrează cu peste 20 de țări partenere din lume pentru a sprijini dezvoltarea parlamentelor eficiente și independente.

Înainte să fie ales în Congres, Buchanan a fost afacerist timp de 30 de ani și a condus și Camera de Comerț a statului Florida.

Diaconescu a anunțat venirea americanilor

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a dezvăluit, vineri, la Antena 3 CNN, informația cu privire la venirea delegației Congresului SUA.

De asemenea, el a mai adăugat că, în prezent, există un dialog între România și SUA, explicând că „pe fond nu s-a schimbat nimic”, însă a atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine” și că „nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”.

„Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine.

Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate.

E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte.

Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu.

Diaconescu a spus că există, în prezent, un dialog între România și SUA.

„Există un dialog între România și SUA. Sigur, din punctul de vedere al exprimării publice, e normal, decent și elegant ca atunci când se produc anumite concretizări ale acestui dialog să fie anunțate. Trebuie să spunem clar acest lucru.

Poate unele coridoare de comunicare sunt inițiate și nu funcționează și funcționează altele, dar pe fond nu s-a schimbat nimic, dacă lăsăm la o parte un anumit tip de retorică”.

El a mai atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine”.

„Nu am garanții pentru ziua de mâine, să fie clar. Dar așa cum stau lucrurile în dezvoltarea lor, aspectele care țin de descurajare-apărare privind proximitatea estică au rămas aceleași. 

Evident, poți avea o alertă timpurie, dar din perspectiva unei prejudicieri a elementelor de securitate ale României nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a mai explicat consilierul prezidențial. (sursa)

Articolul precedentRomânia s-a calificat la Campionatul Mondial de handbal feminin, după un scor incredibil cu Italia. Nu am ratat nicio ediție
Articolul următor”Prosumatorul de Condominiu”. Pas important pentru democratizarea accesului la energia verde