Hellman & Friedman, un fond american de private equity cu active de 80 mld. dolari, a intrat în România în 2025 indirect prin achiziţia Regina Maria. Firma are sediul central în clădirea Salesforce Tower din San Francisco.


♦ Cei mai activi cumpărători pe piaţa locală de fuziuni şi achiziţii au fost investitorii americani în fiecare din ultimii cinci ani ♦ Doar în 2024 americanii au semnat 18 tranzacţii în România ♦ În 2025, fondul american de private equity Hellman & Friedman LLC a intrat indirect în acţionariatul reţelei de sănătate Regina Maria. 

Cristina Roșca: Cele mai multe tranzacţii autohtone au avut la cum­părare investitori americani în perioada 2020-2024, arată datele companiei de con­sultanţă EY, care ţine cont de ţara de provenienţă a beneficiarului/acţionarului final. 

„Investitorii americani sunt foarte activi pe piaţa de M&A din România, contribuind semnificativ la dinamica tranzacţiilor din ultimii ani. Aceştia manifestă o preferinţă clară pentru afaceri de tip asset-light (fără active majore), vizând tranzacţii în domenii precum TMT (telecom, media şi IT)“, spune Iulia Bratu, head of lead advisory, EY România. În 2024, Kiteworks a cumpărat 123formbuilder, PDQ.com Corporation a achiziţionat CODA Intelligence, iar Netwrix Corporation a preluat CoSoSys. Interesul investitorilor americani pentru România este cu atât mai important cu cât vine într-o perioadă tulbure atât pe piaţa de M&A, cât şi pe scena geopolitică a lumii. Iar mersul pieţei de fuziuni şi achiziţii este influenţat de situaţia de pe scena geopolitică.

„Al doilea cel mai dinamic sector din punctul de vedere al volumului de tranzacţii este cel al bunurilor de consum alimentare (inclusiv băuturi). Cele două sectoare mari – TMT şi bunuri de consum alimentare – sunt lideri atât în perioada 2018-2024, cât şi doar anul trecut“, mai spune Iulia Bratu. 

În 2024, americanii de la Ingredion Inc au cumpărat un pachet de acţiuni la AGFD Ţăndărei, iar Axel Johnson Inc. (fond de private equity) a preluat La Fântana, în timp ce Mina Foods Inc. este noul proprietar al Cramele Rotenberg.

„Avem, de asemenea, preluarea Artrom de către GLGH Steel, însă acesta este un deal care a fost prins în analiza pe 2025.“

În topul investitorilor străini se mai găsesc austriecii, polonezii, englezii, francezii şi nemţii, conform aceleiaşi surse. De altfel, domină clar europenii în clasament, însă prima poziţie e ocupată de americani.


Financial Times: România are proiecte de energie de 15 miliarde de dolari cu Statele Unite, în nuclear, gazul de la Marea Neagră şi hidro în Munţii Carpaţi

În primul mandat al lui Trump, România s-a angajat să îşi extindă centrala nucleară folosind tehnologie americană, inclusiv reactoare modulare mici. Pe lângă cooperarea militară strânsă cu Washingtonul, România a semnat proiecte energetice de peste 15 miliarde de dolari cu companii americane — de la proiectele nucleare până la Neptun Deep, un proiect de gaze naturale din Marea Neagră. Se poartă discuţii şi despre proiecte hidroelectrice în Munţii Carpaţi. (ZF.ro)

Articolul precedentBihorean arestat după ce a oferit adăpost unei ucrainence pentru a o forța să se prostitueze
Articolul următorCum se vopsesc tradițional ouăle de Paști. Secretele gospodinelor din satele Moldovei