Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) întocmește anual un clasament al celor mai inteligente orașe din lume, prin care monitorizează progresul soluțiilor inteligente propuse în marile orașe.

Puterea economică și tehnologică ale fiecărui oraș sunt analizate împreună cu modul în care aceste soluții îmbunătățesc viața cetățenilor pentru a forma clasamentul, prezintă BBC. Pentru ediția din acest an, Smart Cities index a analizat informații despre 142 de orașe ale lumii. În primele zece nu există nicio așezare din Africa sau din Americi.

Cele mai inteligente zece orașe sunt: Zurich, Oslo, Canberra, Geneva, Singapore, Copenhaga, Lausanne, Londra, Helsinki și Abu Dhabi. BBC a discutat cu rezidenți din cinci dintre orașele incluse în clasament pentru a vedea cum afectează soluțiile inteligente viețile locuitorilor.

Canberra, Australia

Capitala australiană Canberra este unul dinte puținele non-europene sau asiatice din primele 20. Așezarea urbană este propulsată în top de poluarea scăzută a aerului, numărul mare de spații verzi și un sentiment ridicat de incluziune în rândul cetățenilor care aparțin grupurilor minoritare, conform sursei citate.

“Ceea ce iese cu adevărat în evidență este simțul puternic al comunității”, a spus Bryden Campbell, co-fondatoarea unei companii de consultanță din capitală. “Există o conexiune autentică și o dorință de a-i ajuta și de a-i sprijini pe ceilalți, făcându-l un loc cald și primitor pe care să-l numim acasă. Canberra este avansată în domeniul energiei curate și al inițiativelor regenerabile. Orașul are obiective ambițioase de a atinge emisii nete zero până în 2045, iar acest lucru este evident”, a mai adăugat ea.

Canberra este un oraș care a adoptat planuri pentru a face un mediu mai plăcut pentru locuire, dar și pentru a promova deschiderea noilor afaceri. “Inițiativele orașului inteligent, inclusiv sistemele inteligente de iluminat, de gestionare a deșeurilor și de gestionare a traficului, îmbunătățesc semnificativ eficiența și durabilitatea serviciilor orașului”, a declarat David Campbell, soțul și partenerul de afaceri al lui Bryden.

Singapore

Orașul-stat a urcat două locuri în clasament, pe fondul unor rezultate bune în materie de siguranță și conectivitate. În plus, Singapore beneficiază de un grad bun de digitalizare a birocrației.

“Sistemul de transport public din Singapore este mult îmbunătățit prin utilizarea strategică a datelor deschise și a tehnologiilor de plată fără contact”, spune Firdaus Syazwani, localnic și antreprenor. “Împreună, acest lucru eficientizează călătoriile și le face extrem de convenabile atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori”.

Lausanne, Elveția

Țara montană are trei orașe în primele zece cele mai inteligente așezări ale lumii. Lausanne, situat pe locul șapte, are doar 150.000 de locuitori. Acest oraș se concentrează pe apropierea de natură, investind în parcuri și alte spații verzi. În același timp, administrația se concentrează pe digitalizare.

“O aplicație mobilă este disponibilă pentru a găsi informații practice pentru vizitarea și traiul în Lausanne”, a spus un locuitor al orașului. “Serviciile de e-administrare sunt disponibile pentru persoanele care locuiesc în Lausanne”.

Londra, Regatul Unit al Marii Britanii

Marea metropolă britanică ocupă al optulea loc și își câștigă locul în clasament inclusiv prin oferirea multor servicii la distanță.

“Transportul e excelent, atât cu metroul, cât și cu autobuzele, bărcile, bicicletele și scuterele. Londra este un loc distractiv, cu multe lucruri care se întâmplă în fiecare zi a săptămânii, inclusiv restaurante, pub-uri, viață de noapte, concerte și multe altele”, a afirmat Emma Orr.

Orașul țintește îmbunătățirea infrastructurii verzi, pentru vehiculele electrice și are ambiții de a crește aportul energiei regenerabile în rețeaua orașului.

Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Orașul emerit a urcat trei locuri în clasamentul pentru 2024, intrând în primele zece. Abu Dhabi are note foarte bune pentru transportul public, salubritatea ridicată chiar și în cele mai sărace zone ale orașului, competențele digitale predate în școli.

“Centrul de mobilitate inteligentă se asigură că transportul terestru, maritim, aerian și feroviar este gestionat fără probleme. Acest sistem avansat nu numai că reduce congestia traficului, dar minimizează și impactul asupra mediului”, este de părere Dhanvin Sriram.

“Abu Dhabi este un loc în care tehnologia și durabilitatea se îmbină. Cele două fac viața mai ușoară și mai plăcută pentru rezidenți ca mine”, a mai afirmat el. (sursa)

Articolul precedentCe urmează după retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă. Pașii pe care trebuie să-i urmeze democrații pentru o nouă nominalizare
Articolul următorÎntoarcerea la tradiții: Cercetătorii propun folosirea alimentelor ca medicament