În 2023, consumul de carte audio în limba română a crescut de trei ori față de anul trecut. Pentru 84% dintre români formatul audio este unul care li se pare atractiv, în creștere cu 12% față de 2022, conform unui studiu realizat de AHA Moments în 2023 (pe populația urbană digitalizată, 18 – 55 de ani, din România).
Pe primul loc se află autobiografia care a bătut un record mondial Guinness pentru cele mai multe exemplare vândute la lansare – Rezervă, memoir-ul prințului Harry, Duce de Sussex. Cartea audio, în lectura actorului și regizorului Alexandru Unguru, a fost lansată la AudioTribe în premieră absolută în România la aceeași oră cu lansarea internațională a volumului Spare.
Dr. Gabor Maté, cel mai celebru expert în domeniile traumei și dependenței, ocupă locul 2 cu volumul Când corpul spune nu. Cel mai nou volum al său, Ține-ți copiii aproape, s-a bucurat de asemenea de mare popularitate în rândul părinților.
Pe locul 3 se află autorul care a devenit un fenomen global, Brianna Wiest, cu volumul Tu ești muntele, o carte audio care vorbește despre felurile prin care ne autosabotăm succesul, relațiile și viața.
Pe locul 4 se află clasicul Dune. Este pentru prima dată când un roman SF intră în lista scurtă a cărților audio preferate, iar lectura lui Andi Vasluianu a primit sute de recenzii pozitive.
Pe locul 5, autobiografia Friends, iubiri și marele lucru teribil a regretatului Matthew Perry, vorbește despre serialul Friends și despre cât de dificilă pentru individ este lupta – invizibilă uneori la exterior – cu dependența.
Următoarele locuri sunt ocupate de cărți audio care favorizează crearea unei vieți mai bune prin obiceiuri sănătoase și o mentalitate care să gestioneze mai ușor provocările zilnice – Gânduri către sine însuși, Atomic Habits, Tată bogat, tată sărac și Arta subtilă a nepăsării, în lecturi fantastice semnate de Marcel Iureș, Bogdan Șerban, Șerban Chițu și Șerban Pavlu.
La finalul topului, o nouă surpriză – thrillerul psihologic Menajera, o carte audio apărută spre finalul anului care a captivat mii de cititori, la concurență cu un alt thriller excepțional – Holly, de Stephen King.
Profilul ascultătorului și obiceiurile de ascultare
Din ce în ce mai mulți români adoptă obiceiuri sănătoase de lectură, ascultând zilnic cărți audio. Acest lucru nu este doar o alegere eficientă, ci contribuie și la starea de bine, mai ales că specialiștii de la Universitatea Sussex arată că 6 minute de lectură pe zi pot reduce stresul cu până la 68%.
Ascultătorii sunt atât femei (53%), cât și bărbați (47%). În țară, cei mai mulți cititori și ascultători sunt în București. În top urmează Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Constanța, Sibiu și Arad, iar în străinătate Londra, Frankfurt, Chișinău și Valencia. Copiii sunt și ei printre ascultători – peste 10% dintre audiobook-urile începute sunt cărți pentru copii. (digi24.ro)