S-a întrerupt curentul și nimic nu funcționează, cum a fost cazul Spaniei și Portugaliei zilele trecute. Ce mă fac? Aceasta a fost întrebarea cu care s-au confruntat luni milioane de oameni din Spania și Portugalia, în timpul celei mai grave pene de curent din istoria lor.

BBC i-a întrebat pe cei care au petrecut ziua fără electricitate ce i-a ajutat să-și vadă de treabă și ce lucruri esențiale le-au lipsit.

Numerarul rămâne rege în asemenea situații

Plata cu telefonul și cardul a devenit o normă, dar în orașele din Spania și Portugalia s-au format cozi la bancomatele care încă funcționau – pe măsură ce magazinele au renunțat la plățile cu cardul.

„Am reușit să plătim cafelele cu cardul când a început pană de curent, [dar mai târziu] nu am mai avut bani, așa că nu am putut cumpăra nimic”, a declarat Ed Rowe, în vârstă de 26 de ani, din Madrid, pentru BBC.

„Toate restaurantele care erau deschise acceptau doar numerar.”

Grace O’Leary, în vârstă de 32 de ani, care locuiește și ea în capitala Spaniei, a spus că ea și mama ei ăși numărau monedele pentru a vedea dacă are suficienți bani să cumpere vin de la un magazin de la colț.

„Se pare că totuși, cash is king”, spune ea.

Jaime Giorgio, în vârstă de 28 de ani, a avut norocul să aibă niște bani la el, ceea ce i-a permis să cumpere alimente și alte lucruri de strictă necesitate.

„În Madrid a fost destul de haotic, nu exista metrou și nu puteai scoate bani cash.”

„Eu aveam bani, dar colegul meu de apartament nu, așa că a trebuit să-i împrumut bani ca să cumpere lucruri.”

Radio cu baterii

Pana de curent a dus și la o pană de curent informațional, oamenii petrecând ziua fără internet, WhatsApp, apeluri și televizor.

„Pierderea completă a comunicării a fost cel mai confuz și îngrijorător lucru… nu ne-a rămas decât să speculăm cu privire la cauză și să adunăm știri de la oamenii din cartier”, a declarat Daniel Clegg din Barcelona.

Bărbatul în vârstă de 42 de ani a spus că absența informațiilor l-a determinat să privească cerul pentru a vedea dacă avioanele mai zburau.

Pentru Siegfried și Christine Buschschluter, un vechi radio cu tranzistori i-a ajutat să se conecteze la posturile de radio locale pentru a afla ce se întâmplă după ce telefoanele lor au încetat să funcționeze și s-a întrerupt curentul la casa lor din afara capitalei Spaniei.

„A fost o situație destul de ciudată. M-am născut la Berlin în timpul războiului și mi-a amintit de acele zile când părinții mei încercau să obțină vești – m-a dus în trecut.”

Cuplul consideră că pană de curent va duce la o creștere a cererii de radiouri cu baterii.

Și este, de asemenea, pe lista de cumpărături a lui Daniel. „Îmi voi lua un kit esențial pentru comunicații de bază care să mă ajute să rămân informat.”

Conserve cu hrană

Cuptoarele cu microunde, friteuzele cu aer cald și unele plite și cuptoare necesită electricitate.

Dar luni, alimentele care nu necesită electricitate pentru încălzire sau preparare au fost la mare căutare.

În supermarketuri, cumpărătorii au format cozi lungi și, panicați fiind, au cumpărat produse de strictă necesitate – amintind de scene din pandemia de Covid-19.

„Am cumpărat o mulțime de conserve de mâncare care nu avea să se strice, cum ar fi ton la conservă, pentru orice eventualitate”, spune actorul Jaime.

„Pana a durat doar o zi și acum avem atât de multă mâncare, dar cea mai mare parte nu se va strica, deoarece se păstrează ușor.”

Lesley Elder, din orașul Fortuna din sud-estul Spaniei, a declarat: „A fost mai dificil decât credeam să încercăm să găsim mâncare pe care nu trebuie să o încălzim”.

„Așa că am ajuns să avem șuncă și brânză la cină.”

Ar fi fost de ajutor dacă am fi avut un mic aragaz pentru a încălzi mâncarea într-o tigaie.

Lumânări și torțe

În toată peninsula Iberică, oamenii au apelat la lumânări pentru a lumina spațiile întunecate.

Richard, care locuiește în orașul spaniol Alcalá de Henares, a spus că nu era aprins niciun felinar când s-a lăsat noaptea.

„Oamenii se orientau la lumina lanternei. Era destul de ireal să văd priveliștea de la fereastra mea complet întunecată, mai ales că locuiesc lângă o autostradă cu două benzi”, a spus el.

„În timpul liber, fac lumânări și, din fericire, aveam câteva de rezervă, ca să pot vedea pe întuneric.”

Sarah Baxter, din Barcelona, ​​a spus că a folosit o lumânare pentru a încălzi o plită ca să aibă hrană caldă.

„Am putea încălzi fasolea și orezul și aduce apa la fierbere pentru cartofi instant”, a spus ea.

„Era mult mai sigur decât o sobă de camping cu propan în interiorul apartamentului.” Deși lumânările și flăcările deschise pot prezenta un risc de incendiu.

Baterie externă

Fără energie electrică, oamenii se bazau pe bateriile dispozitivelor lor.

În Madrid, oamenii au stat la coadă în fața magazinelor de tehnologie pentru a pune mâna pe un power bank.

Din fericire pentru Sarah, aceasta avea un încărcător solar care i-a ținut telefonul încărcat timp de zece ore .

Lesley spune că Kindle-ul ei a rămas fără baterie. „Fără televizor, fără puzzle-uri de Scrabble pe telefon. Așa că ar fi fost de ajutor să am câteva cărți”, a spus ea.

Însă pentru alții, lipsa accesului la internet și la dispozitivele lor a fost o ușurare.

„Toată lumea se bazează atât de mult pe tehnologie, încât pentru mine a fost relaxant să reununț la ele. ”, a spus Ed.

„Nu trebuie să fii conectat cu toată lumea tot timpul”, a spus colega lui de apartament, Hannah Steiner, în vârstă de 23 de ani. „Mă distram de minune cu colegii mei de apartament.”

Sara Francisco, în vârstă de 24 de ani, din Leiria, centrul Portugaliei, a spus: „Cred că acest lucru care s-a întâmplat a fost important pentru a ne face mai conștienți de obiceiurile noastre și a ne aminti că se poate și fără atâta tehnologie.” (HotNews.ro)

Articolul precedentRomânia încă își caută “tătucul”. Iluziile din capul multor români despre ce face președintele, pornite de la Ceaușescu și răspândite de TikTok. Explicațiile unui expert (VIDEO)
Articolul următorPremierul Marcel Ciolacu anunță scăderea la jumătate a timpilor de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice