Pergamentul aflat în România, la Alba Iulia, reprezintă o parte dintr-un evangheliar latin, realizat în anul 810, la comanda lui Carol cel Mare.
Cealaltă jumătate din cartea cu cele 4 evanghelii se află la Vatican.
Manuscrisul vechi de peste 1200 de ani este făcut din pergament și păstrat la biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, încă din anul 1872. Pe lângă faimoasa cerneală cu aur, speciale mai sunt și cele 202 pagini decorate cu diverse motive, canoane biblice ilustrate, dar și cu portretele evangheliştilor Matei şi Marcu.
Cristian Mladin, șef birou bibliotecă: „Pentru România este o premieră, este primul element documentar care intră în UNESCO. Din punctul de vedere al iconografiei este diferit, cu niște culori splendide albastru intens, acel sens paradisiac al albastrului și roșul purpuriu puternic. Codexul este păstrat într-un loc special amenjat încă de la începutul secolului XX, cu ușă blindată, pe care acum îl numim tezaur”.
Liviu Zgârciu, istoric Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Este unul dintre cele mai valoroase manuscrise ale umanității Un manucris redactat la curtea împăratului Carol cel Mare în jurul anului 800. El este împărțit în momentul de față în patru bucăți care se află în trei țări. Cei doi evangheliști Matei și Marcu, sunt aici, la Alba Iulia, Ioan și Luca sunt la Muzeul Vaticanului, iar cele două coperți sunt împărțite între Vatican și Muzeul din Londra”.
Demersurile pentru ca manuscrisul să devină parte a patrimoniului UNESCO au început încă din 2019.
Cristian Mladin, șef birou bibliotecă: „Au fost 88 de nominalizări, au trecut doar 64, iar lista este extrem de selectă. Lista țărilor cu care am intrat, este un proiect multinațional: Germania, Franța, Austria, Marea Britanie”.
Deși varianta fizică se află la în Alba Iulia, curioșii pod răsfoi Codex Aureus, în forma sa digitală, pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României.
Sursa: Pro TV