În condiţiile în care Donald Trump ameninţă Canada cu taxe pe toate bunurile exportate în SUA, premierul din Ontario, ca mai mare provincie din statul nord-american, spune că este pregătit să oprească exporturile de energie către Statele Unite, avertizând că alți premieri „trebuie să fie gata să lupte”.

Premierul din Ontario, Doug Ford, se gândeşte acum la ce opțiuni are pentru a lupta împotriva taxei de 25% asupra tuturor bunurilor canadiene pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a angajat să o implementeze atunci când își va prelua mandatul, pe 20 ianuarie.

În urma unei întâlniri dintre premierii regionali și premierul Canadei, Justin Trudeau, Ford a spus că alți lideri locali întocmesc liste cu exporturile care ar putea fi oprite.

„Dar vom merge la maxim, în funcție de cât de departe se ajunge, vom merge până la limitarea energiei lor, coborând în Michigan, coborând în statul New York și în Wisconsin (….) Nu vreau să se întâmple asta, dar sarcina mea numărul unu este să protejez Ontario, oamenii din Ontario și canadienii în ansamblu”, a declarat Ford, citat de The Guardian.

Cea mai populată provincie din Canada este, de asemenea, printre cele mai vulnerabile la tarifele impuse de americani, deoarece aproximativ 85% din exporturile sale sunt trimise către SUA.

„Trebuie să fim pregătiți. Trebuie să fim pregătiți să luptăm. Această luptă are loc 100% pe 20 sau 21 ianuarie”, a spus Ford.

„Nu putem să stăm relaxaţi și să acceptăm. Pur și simplu, nu vom face asta ca țară. Și nu este o rușine, deşi sunt cei mai apropiați prieteni și aliați ai noștri.”

Amenințarea lui Ford urmărește să evidențieze atât natura integrată a economiilor nord-americane, cât și să pună presiune asupra guvernatorilor de state din Canada. Dar nu este clar cât de mult și-ar putea respecta Ford angajamentul de a reduce exporturile de energie electrică spre SUA, având în vedere că premierii nu fac politica energetică a ţării.

Canada furnizează aproximativ 60% din toate importurile de petrol americane și chiar mai mult din importurile sale de energie electrică.

În 2022, veniturile Canadei din exporturile de energie electrică către Statele Unite au atins un nivel record de 5,8 miliarde de dolari.

Quebec este cel mai mare exportator, provincia Ontario fiind pe locul al doilea, cu 13,9 milioane de megawați-oră de putere trimisă în SUA.

Trump a amenințat luna trecută că va aplica o taxă de 25% asupra tuturor bunurilor și serviciilor atât din Mexic, cât și din Canada, jurând că o va menține în vigoare până când „drogurile, în special fentanilul, și toți străinii ilegali vor opri această invazie a țării noastre!”

În timpul unei cine de la Mar-a-Lago, Donald Trump şi-a exprimat, de asemenea, nemulţumirea în legătură cu deficitul comercial în relaţia dintre SUA şi Canada, de 100 de miliarde de dolari anual, motiv pentru care consideră că este necesară impunerea de tarife.

Preşedintele american ales i-a sugerat premierului canadian Justin Trudeau ca ţara sa să se integreze în SUA pentru a evita tarifele pe care vrea să le impună. Potrivit surselor consultate de Fox News, la această sugestie, Trudeau şi alţi participanţi la cină „au râs nervos”.

Aceleaşi surse au dezvăluit că, atunci când unul dintre participanţii la dineu i-a spus lui Trump că, în interiorul SUA, Canada va fi un stat liberal, preşedintele ales a sugerat să o împartă în două: un stat liberal şi un stat conservator. (sursa)

Articolul precedentAPIA: Stadiul autorizării plăților finale aferente anului de cerere 2024
Articolul următorTragerea la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale 2026: România, în grupa H, cu Austria, Bosnia Herțegovina, Cipru și San Marino