Luna mai aduce anual un vârf de încărcare administrativă pentru contribuabilii din România, iar anul 2025 vine, pe lângă termenele-limită, și cu noi intrări în vigoare ale unor legi și hotărâri sindicale care schimbă cu atât mai mult lucrurile pentru contribuabilii români.
De la depunerea bine-cunoscutei Declarații Unice până la reactivarea taxei pe stâlp, de la noile reguli privind TVA-ul colectat în regim special până la modificări recente ale Codului de Procedură Fiscală, următoarele săptămâni vin cu obligații în linie dreaptă pentru plătitorii de taxe și impozite.
Declarația Unică: 26 mai, deadline pentru contribuabilii persoane fizice
Potrivit calendarului publicat deja de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), până la data de 26 mai 2025, persoanele fizice care au realizat venituri în anul 2024 sunt obligate să depună Declarația unică (adică Formularul 212), care vizează venituri din activități independente, chirii, investiții, drepturi de autor și alte surse, atât din țară, cât și din străinătate. Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care în anul 2024 au realizat venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.
O noutate importantă de care contribuabilii trebuie să știe în 2025 este eliminarea obligativității de a declara veniturile estimate pentru anul în curs, adică nu va mai trebui ca plătitorii de taxe să facă estimări prezumtive asupra veniturilor care urmează să fie încasate. Astfel, contribuabilii vor declara doar veniturile efectiv realizate în anul precedent, în contextul în care declarația a fost „simplificată” de autorități anul trecut.
În ceea ce privește contribuțiile sociale, pentru veniturile din 2024, plafoanele de calcul sunt stabilite în funcție de salariul minim brut pe economie valabil în acel an. Pentru 2024, salariul minim brut a fost de 3.300 lei, dar a crescut ulterior la 3.700 de lei, ceea ce amintim că influențează nivelul contribuțiilor
Peste termenele tipice lunii mai se suprapun obligațiile lunare ale angajatorilor și contribuabililor activi: Mecanismul fiscal format din Formularele 112, 100, 300 și 390 și controversatul Decont de TVA
Chiar dacă luna mai reprezintă punctul critic pentru persoanele fizice care au înregistrat venituri din diverse surse externe locului de muncă cu contract clasic, angajatorii trebuie la rândul lor să respecte, ca în fiecare lună, obligația de a depune Formularul 112 privind contribuțiile sociale și evidența salariaților, până cel târziu în 25 mai (care cade într-o duminică, deci termenul se mută efectiv în luni, 26 mai). Tot până la această dată, se depune și Formularul 100, care vizează impozitele datorate la bugetul de stat (venituri din dividende, dobânzi, jocuri de noroc, alte surse), precum și Formularul 300, adică Decontul de TVA, obligatoriu pentru persoanele înregistrate în scopuri de TVA, în funcție de perioada fiscală.
Pentru operațiuni intracomunitare, se menține și obligația depunerii Formularului 390 VIES, tot până la 26 mai, pentru toate livrările și achizițiile relevante realizate în luna precedentă, iar până la 20 mai, contribuabilii care vor să intre sau să iasă din sistemul TVA la încasare trebuie să depună notificările prin Formularele 010, 020, 040, 070 sau prin intermediul Formularului 700, în versiunea sa digitală.
Până în 12 mai, se poate opta pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, iar contribuabilii care doresc să-și modifice statutul de TVA, fie prin depășirea plafonului, fie prin opțiune, trebuie să actualizeze înregistrările fiscale, tot prin formularele menționate, iar pe 9 mai este termenul pentru contribuabilii care, în urma efectuării unei achiziții intracomunitare taxabile, sunt obligați să treacă la TVA lunar, chiar dacă în mod obișnuit au regim trimestrial.
Presiunea pe colectarea corectă a TVA-ului este foarte mare, mai ales anul acesta, având în vedere și că deficitul de colectare la noi în țară este estimat la aproximativ 30% (ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol), dar și că suma în termeni nominali estimată de Comisia Europeană se ridică la peste 8 miliarde de euro. În acest context, sistemul e-TVA implementat de ANAF, care încă este vehement contestat de contabili și antreprenori din cauza disfuncționalităților, ar trebui anul acesta să reușească să identifice mai clar discrepanțele în raportare și să reducă frauda.
Potrivit Cursdeguvernare.ro, în februarie 2025, ANAF a raportat o creștere a încasărilor nete (după restituiri de TVA) cu 15% față de aceeași lună a anului precedent, atingând aproximativ 34,5–35 miliarde de lei. Cu toate că vestea este bună pentru colectarea ANAF și veniturile bugetare, trebuie menționat aici și că specialiștii din fiscalitate și contabilitate au reclamat încă de la impunere e-TVA anul trecut, despre care Ziare.com a scris AICI și AICI pe larg, iar problemele nu au fost adresate de ANAF din punct nici până în prezent, potrivit unei analize recente a unui portal de contabilitate care încearcă să ofere și soluții specialiștii care riscă amenzi tocmai din cauza infrastructurii deficitare a sistemului informatic.
SAF-T: Extinderea raportării către contribuabilii mici începând cu 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, obligația de depunere a Declarației informative D406 (SAF-T) se extinde și asupra contribuabililor mici, care au termen limită data de 31 mai. Amintim că Declarația SAF-T este un fișier standardizat care conține informații detaliate despre tranzacțiile financiare ale unei entități, inclusiv venituri, cheltuieli, TVA, stocuri și active, iar obligația de raportare revine acum absolut tuturor firmelor, așa cum am punctat mai sus, precum și contribuabililor nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA în România.
Contribuabilii mici se află încă în perioada de grație în ceea ce privește aplicarea amenzilor, care expiră la 30 iunie, după care urmează scurtarea consecutivă cu câte o lună a perioadei (adică o perioadă de 5 luni de grație pentru aplicarea sancțiunilor pentru a doua raportare) până la stabilirea unui ritm regulat de raportare.
Deși încadrat într-un sistem mult mai vast de raportare, implementarea SAF-T pentru contribuabilii mici nu a venit fără probleme în România. La finele anului trecut, Ziare.com a detaliat subiectul cu specialistul în fiscalitate și fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Valentina Saygo, care a explicat și, în contextul termenelor-limită, repetăm, că un aspect pe care nu îl înțelegeau încă anul trecut antreprenorii este că Declarației 406 va conține toate tranzacțiile societății, în întregimea lor. „Și nu o să mai meargă „lasă că-ți aduc actele din joi în Paști” sau „am uitat să dau un extras de cont”. Acolo se va raporta totul. Nu mai merge cu diverse practici, nici pentru antreprenori, nici pentru contabili, să nu se închidă luna de contabilitate în fiecare lună. Sau vor fi situații în care Fiscul are posibilitatea să ceară inclusiv componența stocurilor a firmei respective, dar doar în cazuri speciale”, a explicat, la vremea respectivă, Valentina Saygo.
Dincolo de depunerea declarațiilor, luna mai vine și cu schimbări legislative aplicare salariilor, procedurii fiscale și protecției consumatorului
De la 1 mai, salariul minim brut diferențiat pentru sectorul bancar a fost majorat la 4.500 lei, în baza noului contract colectiv de muncă, semnificativ peste pragul național general de 4.050 lei, iar de pe 2 ale lunii, două articole din Codul de procedură fiscală, care reglementau răspunderea solidară a administratorilor, și-au încetat efectele juridice după o decizie de neconstituționalitate a CCR, atenționarea specialiștilor în fiscalitate fiind că ultima modificare va afecta indirect mii de litigii aflate pe rol sau în pregătire.
Totodată, începând cu 11 mai, două ordine ale Autorității pentru Protecția Consumatorilor obligă comercianții să afișeze panouri privind vânzarea produselor din tutun și privind adaptările pentru pasagerii cu nevoi speciale în transportul public. O zi importantă în calendarul legislativ al lunii mai este și intrarea în vigoare a unei noi reglementări în domeniul siguranței la incendiu, care înlocuiește un cadru normativ vechi de peste 25 de ani și care va clarifica și va aduce la zi setul de proceduri de siguranță, vizând cu precădere dezvoltatorii imobiliari, antreprenorii și autoritățile locale.
Nerespectarea conformării vine cu sancțiuni. Ce trebuie să știe contribuabilii despre amenzile pe care le riscă dacă nu își depun declarațiile fiscale
În ceea ce privește sancțiunile pentru nerespectarea obligațiilor fiscale, acestea variază în funcție de gravitatea faptei. De exemplu, nedepunerea la termen a declarațiilor fiscale poate atrage amenzi între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoane juridice, conform Codului de procedură fiscală, iar în cazul persoanelor fizice, amenda începe de la 500 lei și poate urca până la 1.000 lei pentru fiecare declarație neîndeplinită, dar nu mai mult de 10.000 lei pentru toate declarațiile fiscale neîndeplinite.
Pentru problemele privind raportările de TVA însă, firmele riscă însă sancțiuni mult mai grave, amenzile putând varia între 20.000 lei și 100.000 lei, în funcție de gravitatea faptei și de prejudiciul cauzat. Totodată, în cazurile în care contribuabilii refuză să prezinte documentele solicitate de autoritățile fiscale sau ignoră somațiile emise, aceștia pot fi trași la răspundere penală, riscând pedepse cu închisoarea de până la 6 ani. (sursa)