Cutremurul de 5,3 pe Richter care a zguduit marți, 6 iunie, orașul Arad a fost resimțit și în Cluj și Oradea, fiind urmat la scurt timp de o replică de 3,2, precizează Institutul Național de Fizică a Pământului.

„Zona este caracterizată de cutremure de suprafață. Acolo este și contactul între orogenul Apusenilor de Sud cu Depresiunea Panonică. Există și un sistem de falii orientate unul Nord-Vest, Sud-Est și altul Sud-Vest, Nord-Est, toate pot fi în legătură cu mișcările care au loc în micro-placa Adriatică.

Pot apărea, dar nu este obligatoriu, o serie de replici, însă cu magnitudini mai mici. Aradul este sensibilizat, de-a lungul timpului, de o serie de cutremure de peste 5 grade. Acolo unde a apărut odată un cutremur, oricând pot apărea și altele”, a declarat seismologul Mihai Diaconescu la Antena 3 CNN.

Cutremurul a fost resimțit la Cluj, Oradea, Hunedoara, Sighișoara, dar și la vecinii din Ungaria. Banatul se confruntă cu o activitate seismică intensă de câteva săptămâni. Primul mare cutremur a avut loc pe data de 23 mai și a avut o magnitudine de 4,9 pe Richter. La scurt timp, un alt seism de 4,3 a avut loc, potrivit stiridecluj.ro.

Articolul precedentCheltuielile au reprezentat peste 86% din veniturile românilor în 2022. Câți bani au intrat în gospodărie
Articolul următorA fost descoperit un nou focar de pestă porcină în Bihor