Foarte multe persoane așteaptă cu nerăbdare venirea toamnei. Frunzele devin colorate, aerul este plăcut și totul ne amintește că sărbătorile sunt aproape. Dar pentru milioanele de oameni care se confruntă cu anxietatea, trecerea de la vară la toamnă declanșează, de asemenea, sentimente copleșitoare de îngrijorare, nervozitate, neliniște și panică. Totul ține în mare parte de faptul că ziua se scurtează din ce în ce mai mult.
Deși nu este un diagnostic tehnic, multe persoane se confruntă cu astenia de toamnă. Este asociată cu stresul, nervozitatea, temerile și panica și totul se leagă de schimbările care au loc la trecerea de la vară la toamnă. Vara, așa cum știm cu toții, este asociată în mod obișnuit cu distracția, călătoriile și timpul liber. Pentru mulți dintre oameni, toamna înseamnă mai multă responsabilitate, inclusiv petrecerea mai multor ore la serviciu. Principalul simptom al asteniei de toamnă este un sentiment de anticipare – chiar dacă persoana nu știe exact ce anticipează.
Zilele în continuă scădere și vremea rece pot afecta nivelul de activitate al oamenilor și, prin urmare, starea lor de spirit, deoarece ei petrec mai puțin timp cu prietenii sau în aer liber.
Simptomele date de astenia de toamnă sunt:
- Griji nejustificate;
- Tensiune musculară;
- Atacuri de panică;
- Probleme digestive;
- Probleme cu somnul.
Există și o serie de remedii foarte ușor de aplicat pentru a elimina pe cât posibil astenia de toamnă.
1. Ieși în aer liber la prânz
Este foarte important să nu diminuezi contactul cu lumina naturală chiar dacă zilele sunt mai scurte acum. Este important să se găsească timp pentru o plimbare sau jogging, însă dacă nu poți, este suficient să te așezi pentru 15 minute la fereastră sau să ieși afară în pauza de prânz.
2. Consumă nuci și somon
Sigur, mâncărurile confortabile precum pizza și pastele par perfecte în nopțile reci, însă este important ca dieta ta să cuprindă mai mult Omega-3. Acest compus ajută foarte mult împotriva anxietății.
Poți consuma somon sălbatic, păstrăv curcubeu, nuci sau alte alimente bogate în Omega-3. Chiar și un supliment cu ulei de pește poate fi folositor.
3. Notează în calendar evenimente importante și aniversările prietenilor
Vara este colorată de petreceri și întâlniri cu prietenii. Așadar, când vremea este rece și zilele sunt mai scurte, este important să rămâi în contact cu prietenii, pentru ca schimbarea să nu fie dramatică.
4. Folosește o lampă pentru terapie
Utilizarea unei lămpi special concepute pentru scopuri terapeutice poate ajuta la compensarea scăderii luminii solare pe care o experimentăm în această perioadă a anului. Poți folosi această lampă specială timp de 30 de minute dimineața sau seara.
5. Relaxează-te și meditează
Poți face o sesiune de meditație de 10 minute pe zi. Te poți plimba în timp ce îți lași cele cinci simțuri să funcționeze. Este important să te încarci cu energie pozitivă în aceste perioade de trecere între anotimpuri.
Cel mai important este să înțelegi că nu ești singur. Discută cu un prieten, cu un membru al familiei sau cu un profesionist pentru a găsi sprijin și vei descoperi cât de ușor este să treci peste această perioadă complicată. (sursa)