România câștigă poziții importante în conducerea Uniunii Europene. Pentru prima dată de la aderare, țara noastră va avea un vicepreședinte al Comisiei Europene.
Este vorba despre europarlamentarul Roxana Mînzatu, care vă gestiona portofoliul pentru „oameni, competențe și pregătire”.
Anunțul a fost făcut, marți, de șefa executivului european, Ursula von der Leyen, care și-a prezentat echipa de comisari pentru următorii cinci ani. Propunerile statelor membre au nevoie însă de validarea Parlamentului European.
Roxana Mînzatu, nominalizarea României pentru postul de comisar european, este alegerea Ursulei von der Leyen pentru unul dintre cele șase posturi de vicepreședinte din viitoarea Comisie Europeană. De altfel, patru dintre propuneri sunt femei.
Ursula von der Leyen: „Ea (n.r. Roxana Mînzatu) va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela unei Uniuni a Competențelor și a Pilonului European al Drepturilor Sociale. Se va concentra pe acele domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”.
Roxana Mînzatu este membru PSD și a ocupat funcția de ministru al fondurilor europene în guvernul condus de Viorica Dancilă. La alegerile din iunie, a fost aleasă europarlamentar, poziție la care va renunță însă când își va muta cabinetul la Comisie.
Roxana Mînzatu: „Portofoliul include zona de drepturi sociale, zona de ocupare, de competențe, cu finanțare, legislație, plus zona de educație”.
Ungaria, „pedepsită” cu un post mai puțin important
Noua structură a Comisiei Europene are un președinte, 6 vicepreședinți executivi, și 20 de comisari. Un total de 27 de membri, numărul statelor membre, care trebuie să lucreze împreună, a subliniat Von der Leyen. Printre priorități sunt decarbonizarea, inovarea și digitalizarea.
Kaja Kallas, fostul premier al Estoniei, este unul dintre cei șase vicepreședinți. Ea va conduce diplomația Uniunii Europene. Franța, cea care l-a retras pe Thierry Breton la insistența președintelui Comisiei se pare, primește un post de vicepreședinte cu greutate în domeniul industriei.
Ungaria a primit portofoliul pentru sănătate și bunăstarea animalelor, unul mai puțin important , în condițiile în care oficialii europeni critică în mod constant guvernul maghiar pentru subminarea valorilor europene.
Premieră pentru România
Este pentru primul an în care Romania deține funcții importante în conducerea Uniunii Europene. Deputații Victor Negrescu și Nicu Stefanuta sunt vicepreședinți ai Parlamentului European.
Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European: „România este astăzi ascultată la nivel european, este relevantă, influentă și credibilă, asta înseamnă mai multe oportunități pentru România pentru a profita de apartanența la UE”.
Negrescu este și negociator sef al bugetului pentru 2025. Aceeași funcție o deține și europarlamentarul Siegfried Mureșan, dar pentru viitorul exercițiu financiar care se întinde pe o perioada de 7 ani. Practic cei doi negociază în numele Parlamentului European, veniturile și cheltuielile Uniunii Europene. Inclusiv fondurile europene.
Noua Comisie și-ar putea începe activitatea abia în decembrie
În primul rând, miercuri după-amiază, la ora 16:00 Ursula von der Leyen i-a invitat pe toți candidații pentru funcția de comisar european la Bruxelles, la sediul Comisiei, pentru a se cunoașt. Această întâlnire dă startul pregătirilor pentru procesul de confirmare. Pentru a deveni comisar, candidații propuși de către statele membre au nevoie de aprobarea Parlamentului European.
În primul rând, comisia juridică examinează declarațiile de interese și de avere pe ultimii 10 ani. De exemplu, orice investiție mai mare de 10.000 euro trebuie declarată atât pentru candidați, cât și pentru partenerii de viață sau pentru copii.
Urmează întrebări scrise, după care fiecare comisar va fi audiat de către comisia sau comisiile de specialitate din Parlament. Candidați au nevoie de aprobarea două treimi din comisie.
În prezent, se vehiculează că audierile vor demara la începutul lui noiembrie. Durează în jur de 2 săptămâni, ceea ce ar însemna că noul colegiu ar putea fi instalat la 1 decembrie, însă trebuie luat în calcul că europarlamentarii pot respinge candidații. În aceste condiții, statele membre vin cu un nou candidat și procesul să reia.
În ceea ce privește portofoliul nostru, Roxan Mânzatu, candidatul României pentru funcția de comisar european, a declarat că politicile pe care le va gestiona acoperă 20% din bugetul multianual a Uniunii Europene și cuprinde programe precum Erasmus+ sau Start-Up nation. (sursa)