♦ Deşi de multe ori bucureştenii pleacă din Capitală din dorinţa de a respira un aer mai curat, în realitate multe dintre oraşele mari sunt poluate ♦ Cele mai multe oraşe cu aer curat stau în nordul şi vestul Europei, iar dacă ne uităm de exemplu la Germania numărul oraşelor cu poluare mare este mai mic decât al celor din România.

Bucureştiul se plasează pe locul 720 în topul celor mai curate oraşe din Europa din punctul de vedere al calităţii aerului, în timp ce în România cel mai puţin poluat oraş din cele 35 analizate este Piatra-Neamţ, arată datele Agenţiei Europene de Mediu, care a analizat calitatea aerului din peste 760 de oraşe europene în ultimii doi ani.

Oraşele sunt clasificate de la cel mai curat la cel mai poluat, pe baza riscului de mortalitate asociat cu expunerea pe termen lung la particule fine (sau PM2.5), dioxid de azot (NO2) şi ozon (O3).

Acest instrument este axat pe calitatea aerului pe termen lung, deoarece expunerea pe termen lung la poluarea aerului provoacă cele mai grave efecte asupra sănătăţii.

Practic, cele 35 de oraşe analizate din România stau în a doua parte a clasamentului adică în rândul celor unde poluarea este mai ridicată.

Însă nu doar Capitala este poluată. Vin puternic din urmă şi Ploieşti, Baia Mare şiCluj-Napoca.

Pe de altă parte, în Piatra-Neamţ, Constanţa, Tulcea, Bârlad şi Satu Mare poluarea este mai mică, dar atât cât acestea să intre în topul celor 400 de oraşe mai puţin poluate din Europa, acolo unde podiumul este ocupat de două oraşe din Finlanda şi unu din Suedia. De altfel, în top zece sunt prezente doar oraşe din Finlanda, Suedia sau Norvegia. În plus, Stockholm, Reykjavik şi Helsinki sunt capitalele din Europa cu cel mai curat aer.

Însă, dacă ne uităm la ţări puternice din punct de vedere industrial aşa cum este Germania, vedem că oraşele din România sunt mai poluate. Iar Madridul este un oraş cu un aer mai curat decât Bucureştiul. De altfel, capitala Spaniei a luat măsuri concrete de reducere a poluării şi chiar a interzis circulaţia maşinilor vechi în oraş.

În acelaşi timp, o lege similară în Bucureşti a rămas doar „pe hârtie“, astfel că Bucureştiul este a doua ceea mai poluată capitală, după Atena, din Europa. Varşovia este pe locul şase, în timp ce Sofia se plasează pe următoarea poziţie.

De altfel, un raport recent arată că Bucureştiul are o medie de 0,88 arbori pentru fiecare locuitor, faţă de recomandarea Uniunii Europene de trei arbori pe cap de locuitor. Astfel, pe lângă faptul că 80% din suprafaţa Bucureştiului este acoperită de suprafeţe construite şi de infrastructuri şi nu sunt arbori, traficul este şi el un factor poluator important.

Iar situaţia nu este valabilă doar în Bucureşti. Şi celelalte oraşe mari duc lipsă de zone verzi bine dezvoltate, dar şi de investiţii mai mari în ceea ce priveşte transportul nepoluant.

De altfel, şi condiţiile meteo nefavorabile contribuie la această poluare, în special toamna şi iarna, când debutează încălzirea rezidenţială, iar oamenii încep să folosească din ce în ce mai mult maşinile. Iar construcţiile şi salubrizarea deficitară sunt şi ele elemente care contribuie la poluarea masivă a oraşelor din România. (ZF.ro)

Articolul precedentOPINII. „Comisia nu dă to-do listuri”? Ba da, domnule ministru, fix asta face!
Articolul următor1 august, ziua în care tăvălugul scumpirilor vine peste noi. Produsele la care vom avea cele mai mari creșteri de prețuri