Statul plătește aproximativ 280 de lei pentru vaccinarea fiecărui român. Asta înseamnă că, dacă se îndeplinește previziunea premierului Florin Cîțu, cu cei 10 milioane de români vaccinați, statul va plăti aproape jumătate de miliard de euro, până în septembrie. Chiar și așa, costurile vaccinului sunt mult mai mici comparativ cu costurile generate de tratarea celor infectați cu COVID-19.

Statul achită 15 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer. Având în vedere că un român are nevoie de 2 doze, vorbim despre 30 de euro, adică contravaloarea a 150 de lei. 

La această sumă se adaugă și cheltuielile cu personalul medical. Având în vedere că, într-o oră, medicii sunt plătiți cu 90 de lei pentru vaccinarea pacienților, asistenții medicali cu 45 de lei, iar registratorii cu 25 de lei și ținând cont că, în același interval de timp, sunt vaccinați 5 pacienți, rezultă că încă 32 de lei se adaugă pentru imunizarea fiecărei persoane. 

Nu este de neglijat nici costul generat de transportul și stocarea vaccinului, care este de aproximativ 20 de euro pentru fiecare pacient, contravaloarea a 100 de lei. 

În urma unui calcul simplu, ajungem la suma de 282 de lei, ce e drept, o sumă mai mică decât cea pentru internarea unui pacient infectat cu COVID. (sursa)

Articolul precedentPlatforma pentru programarea la vaccinare, indisponibilă din nou
Articolul următorCe ironie! WhatsApp încearcă să oprească migrarea utilizatorilor cu reclame în ziare