În cazul Croației, 12 avioane franțuzești, sau 999 de milioane de dolari!…
…
Preşedintele francez a afirmat joi la Zagreb că Franţa şi Croaţia vor continua să coopereze în sectoarele securităţii şi migraţiei şi a asigurat că Franţa susţine planul Croaţiei de aderare la spaţiul Schengen, transmite HINA.
Primit cu cele mai înalte onoruri de stat de omologul său croat Zoran Milanovic, Emmanuel Macron a declarat presei după convorbirile bilaterale că este mândru să fie primul preşedinte francez care vizitează Croaţia de la dobândirea independenţei, menţionând că este nedrept faptul că niciun predecesor al său nu a mai vizitat această ţară.
Anunţând continuarea cooperării între cele două ţări în sectoarele securităţii şi migraţiei, Macron a adăugat: „Aici este şi Schengen”, notează HINA.
Ulterior, Macron a semnat alături de premierul croat Andrej Plenkovic un nou Acord de parteneriat strategic, care îl extinde pe cel încheiat deja în 2010 şi care stipulează sprijinul Franţei pentru Croaţia în diferite domenii ale politicii, economiei şi culturii, inclusiv în privinţa obiectivelor strategice ale Zagrebului, şi anume aderarea la Schengen, zona euro şi Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).
Noul parteneriat urmăreşte de asemenea ca Croaţia să devină partener privilegiat al Franţei în această parte a Europei, au menţionat surse citate de HINA, conform Agerpres.
Croaţia se aşteaptă ca procedurile legale vizând o decizie formală privind aderarea sa la Schengen să fie lansate în decembrie, înainte de finalul preşedinţiei slovene prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, iar o decizie finală să fie luată în prima jumătate a lui 2022, când Franţa va prezida Consiliul UE.
Cu prilejul vizitei lui Macron, miniştrii apărării din cele două ţări, Mario Banozic şi Florence Parly, au semnat de asemenea un acord privind achiziţia de către Croaţia a 12 aeronave de luptă Rafale produse de compania franceză Dassault, în schimbul sumei de 999 milioane de dolari ce urmează să fie achitaţi în cinci tranşe, din 2022 până în 2026.
Preşedintele croat a subliniat în conferinţa de presă comună cu omologul său francez că este vorba de un „acord important, atât strategic cât şi financiar pentru Croaţia”, menţionând că întărirea cooperării Croaţiei cu Franţa nu înseamnă încetarea cooperării cu SUA. „Am cooperat şi vom coopera cu Statele Unite”, a asigurat el. (sursa)