Oficiali de rang înalt din SUA și din România vor anunța marți planurile pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică, arată un comunicat al Casei Albe, de fapt o listă de informări către Presă, în care numele lui Klaus Iohannis, în ciuda titlurilor de azi din media, nu apare nicăieri! (vedeți mai jos)
E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.
Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.
”Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată în comunicatul Casei Albe.
Administrația Biden mai arată că afacerea va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.
Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.
Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.
În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.
În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.
- Fragmentul din comunicarea Casei Albe:
The United States and Romania will announce today plans to build a “first-of-a-kind” small modular reactor (SMR) plant in Romania in partnership with U.S. NuScale Power, bringing the latest civil nuclear technology to a critical part of Europe. The Partnership will bring SMR technology to Romania, positioning U.S. technology to lead in the global race for SMR deployment. The commercial agreement will include a 12-module NuScale plant, initially creating over 6000 U.S. and Romanian jobs, including union jobs, with the potential to create 30,000 U.S. and Romanian jobs as the project grows. Deployment of SMR technology will be an important contributor to a decarbonized power sector and net zero future. (sursa)