Mutarea într-un alt oraș poate oferi oportunități noi și îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții. Poate fi o șansă de a explora culturi diferite, de a găsi locuri de muncă mai bune sau de a beneficia de servicii medicale și educaționale superioare. De asemenea, schimbarea mediului poate aduce un nou început și o perspectivă proaspătă asupra vieții.

Este ceea ce caută un utilizator al platformei Reddit, care a deschis o discuție pe această temă.

“Ce oraș vi se pare OK pentru a începe viața de la 0?”

Acesta a precizat că ar vrea să se mute din București, indicând criteriile pe care le are în vedere pentru a alege un alt oraș în care să trăiască.

Apelez la inteligența colectivă pentru puțin “brainstorming”.

Detalii: persoană singură, 30+, job remote, orașul din care aș pleca fiind București. Mă apasă de ceva vreme, nu mă adaptez sau regăsesc aici, pur și simplu. Ar trebui totuși să revin cam o dată la 2 săptămâni, ori cu trenul ori cu mașina, deci ideal ar fi să nu fie la 8+ ore distanță.”

Criteriile care mă interesează: nivelul relativ de mitocănie, prețurile, liniștea, serviciile (să existe săli de sport, magazine, fast food, etc.), cultura/viața socială (îmi place liniștea dar nu la nivel de sat, să mai fie și oameni tineri). De asemenea, să nu fie nevoie să umblu cu spray de urși și macetă după mine când ies seara la cumpărături.

Prima opțiune ar fi fost Brașov, dar mi s-a tăiat elanul văzând ce prețuri sunt. M-aș bucura să mi se spună că mă înșel, sau că merită. Dobrogea nu mă interesează.

A mai făcut cineva o nebunie de genul, a meritat?

Apreciez opiniile cât mai obiective și detaliate. Mersi fain!”, a scris acesta pe Reddit.

“Ești aproape de Sibiu, Cluj și Timișoara”

Postarea a strâns peste 300 de comentarii. Unii și-au argumentat sugestiile.

“Pe primul loc Sibiu, pe al doilea Albă Iulia. Ambele conectate la autostradă, ești aproape de Cluj dacă vrei aeroport mai conectat.

Sibiul s-a mai scumpit la imobiliare, Alba Iulia nu e chiar așa de rău, încă.”

“+1 pentru Alba Iulia. Ești aproape de Sibiu, Cluj și Timișoara. Orașul este liniștit, cu prețuri mai mici prin comparație cu Clujul. Sunt destul de multe evenimente la cetate, iar oamenii sunt ok.”

“Albă Iulia e un oraș superb, dar nu e pentru oricine. La 30 de ani totuși, aș recomanda să îți iei o chirie 2-3 luni și să vezi cum e. Și la fel aș recomanda și pentru Sibiu sau Cluj. Eu am stat și în Cluj și în Alba Iulia și pot să zic că viața în Alba Iulia mi se potrivește mai bine. Ai cam toată infrastructura de care ai nevoie, fără prețurile și agitația din cluj. Și la nevoie, într-o ora ești în Cluj sau în cam 4-5 în București.

Acuma, cu închiderea Văii Oltului va fi mai nașpa. Dar odată cu inaugurarea loturile 4,5 din Sib Pitești, timpul se va scurta.

Iar după ce e gata și lotul 3 (2028/29), probabil vei ajunge la București în sub 4 ore, constant.”

“Ai tot ce îți trebuie într-un oraș mare, dar fără nebunia unui oraș mare”

Pe lista sugestiilor se află și Timișoara și Sibiu.

“Din Sibiu sunt, am început de la 0 și aici și în Timișoara. Le recomand pe ambele.”

“+1 pentru Timișoara. Ai tot ce îți trebuie într-un oraș “mare”, dar fără nebunia unui oraș mare. Plus că e pe locul 19 în topul celor mai sigure orașe din Europa, plimbatul singur, chiar și seară nu este o problemă”.

“Orașe mari: Brașov, Sibiu, Ploiești.

Orașe mai micuțe dar în care poți locui: Sinaia, Bușteni, Baicoi (care este foarte aproape de cam orice, dar în același timp foarte retras. Downside este că nu prea ai propriu-zis în Baicoi vreun night life sau ceva).”

“Nu e că și cum avem mii de orașe în România, alege între Timișoara, Cluj, Iași, Oradea, Sibiu și cam atât.

Dacă dorești să coborî standardul: Craiova, Piatra Neamț, Constanța“.

“Oradea, dacă îți permiți venirea aia la 2 săptămâni cu avionul. Momentan e doar Tarom cu prețuri care se duc spre 200 euro dus-întors (dacă nu îți iei totuși de azi pe mâine), dar din toamna asta vor fi dublate de Hisky printr-un parteneriat cu primăria.”

“Oameni relaxați, multă istorie”

Cineva i-a propus să se mute în Drobeta-Turnu Severin.

“Drobeta-Turnu Severin. Oameni relaxați, multă istorie, străzi paralele și perpendiculare, poți circula lejer pe jos, bazin de înot, poți trece rapid în Serbia, ai Orșova și Băile Herculane aproape, priveliștea Dunării este liniștitoare, unul dintre puținele orașe unde mai găsești braga, oferta mare de drumeții, via Transilvanica se încheie în Drobeta-Turnu Severin, prețuri mici și în general, oamenii te lasă în pace.

Plus de asta, severinenii sunt foarte empatici și iubesc animalele. Aproape fiecare locuitor are câte un câine sau o pisica. Este un oraș în care te poți regăsi pe ține în cazul în care te-ai pierdut.” (ziare.com)

Articolul precedentSatul din România care a devenit una dintre destinațiile preferate ale turiștilor europeni. Un loc unde “timpul pare să se fi oprit” (VIDEO)
Articolul următorNe-au minţit! De fapt, Valea Oltului a fost închisă ca să se monteze panouri cu Ciucă