Cronotipul unei persoane (ora la care se trezește și se culcă) ar putea fi importantă în alegerea celui mai bun moment din zi pentru a lua medicamentele pentru tensiunea arterială, arată un nou studiu.

O echipă internațională de oameni de știință a descoperit că alegerea momentului din zi pentru administrarea medicamentelor în funcție de cronotip poate scădea riscul de a suferi un infarct miocardic (atac de cord).

În cadrul studiului, peste 5.000 de persoane au completat un chestionar de evaluare a cronotipului individual, aproximativ jumătate dintre acestea luându-și medicamentele antihipertensive obișnuite dimineața, iar cealaltă jumătate seara.

Cercetătorii au constatat că cei cu cronotipuri mai timpurii care își luau medicamentele dimineața aveau mai puține riscuri de a suferi un infarct față de cei care le luau tratamentul seara.

În mod similar, subiecții cu cronotipuri mai târzii care își luau medicamentele seara aveau un risc mai mic de a suferi un infarct decât cei care le luau dimineața, se arată într-un raport publicat de jurnalul eClinicalMedicine.

Rezultatele sugerează că administrarea medicamentelor antihipertensive la un moment aliniat cu cronotipul personal ar putea oferi o protecție suplimentară pentru inimă.

„Cercetarea noastră arată acum pentru prima dată că luarea în considerare a cronotipului atunci când se decide momentul dozării antihipertensivelor – cronoterapia personalizată – ar putea reduce riscul de atac de cord”, a declarat dr. Filippo Pigazzani, cardiolog, din partea facultatății de medicină a Universității Dundee din Scoția.

Totuși, acesta avertizează pacienții să nu facă schimbări în modul în care-și administrează medicamentele înainte ca studiul să fie repetat pe un eșantion mai mare de subiecți! (sursa)

Articolul precedentIohannis, mesaj pentru iranieni: Dacă nu i-aţi luat şi voi preşedintelui un avion de lux!
Articolul următorSoarta lui Netanyahu, în mâinile unei românce: Iulia Motoc va prezida completul care se va pronunţa asupra mandatului de arestare