Aproape 40% dintre absolvenții de clasa a opta au fost repartizați la licee cu profil tehnologic. În multe cazuri, părinții acceptă cu greu acest profil pentru copiii lor.

Sunt însă școli tehnologice la care elevii au intrat cu medii mari și care le oferă, după patru ani, o meserie și un loc de muncă sigur, datorită parteneriatelor cu firmele private.

Alături de părinți, elevii au început să vină la liceele la care au fost repartizați pentru a-și confirma locul. Aproape 45.000 au fost admiși în clase din învățământul tehnologic. După patru ani, vor avea o diplomă cu meserie.

Reporter: La ce profil ai intrat, cu ce medie?

Elev: „La construcții și instalații publice și media e… nu putem spune. Mama și-a dorit mai mult aici, eu îmi doream la alt liceu, dar nu se putea cu media. Sper să am colegi de treabă și cam atât.”

Tânăr: „Aici am fost repartizat și îmi și place, de ce să mint”.

Reporter: S-a consultat cu dvs. când ați ales profilul?

Mamă: „Da”

Reporter: Și ce l-ați sfătuit?

Mamă: „Să aleagă unde își dorește în primul rând, că el merge, nu noi”.

Reporter: Ce v-ați dori de la el pentru viitor?

Mamă: „Asta e mai greu cu domeniile… locurile de muncă sunt foarte prost plătite, dacă dorește să rămână aici… instalații publice.”

Colegiul Ucecom „Spiru Haret”, de exemplu, se pregătește pentru o nouă generație de stiliști, tehnicieni în domeniul auto sau gastronomic ori șefi de sală. Cele mai mari medii sunt la specializarea coafor-stilist (8,20), dar la alte specializări s-a intrat și cu media 2.

Oportunități și perspective de angajare

Mulți părinți nu sunt încântați de specializarea la care au fost repartizați copiii lor. Directorii îi asigură că sunt locuri de muncă bine plătite.

Gabriel Zorzini, director Ucecom: „Tehnicianul mecatronist este o calificare de care se sperie mulți. Presupune robotică, informatică. Absolvenții acestei școli sunt foarte căutați de lanțuri de service-uri auto. Rata de angajare în școlile Ucecom e de peste 90% și se datorează parteneriatelor cu agenții economici.”

Potrivit clasamentului făcut de platforma bacplus.ro, Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța, Colegiul Tehnic de Telecomunicații din Cluj-Napoca și „Spiru Haret” din Piatra Neamț sunt colegiile tehnice cu cele mai mari medii de admitere, între 7,77 și 8.

Alexandra Bălșeanu, președinte Asociația GO-AHEAD: „Anul acesta sunt undeva la 200 și ceva de copii cu medii între 9 și 10 care și-au exprimat opțiunile pentru a intra la licee tehnologice. Învățământul dual este foarte bine dezvoltat în Brașov și atunci concurența este mare pentru că li se explică că a fi electrician sau instalator, sau a lucra în Horeca, vine mai departe și cu bani corespunzători, iar electricienii, instalatorii și așa mai departe sunt foarte bine plătiți ulterior.”

Pe de altă parte, anul acesta, 816 elevi au intrat la liceele militare. (sursa)

Articolul precedentCum ar putea fi reorganizată Romsilva. Harta celor 12 organizații regionale. PROIECT
Articolul următorSchimbare în comportamentul românilor la cumpărături, în ultimele luni. „E diferență mare”