Infrastructura care susține internetul mondial este din ce în ce mai vulnerabilă în fața unor atacuri rusești, iar Occidentul, care se străduiește să apere cablurile subacvatice, trebuie să facă față unei provocări majore. De aceea, NATO are deja un plan de rezervă: să redirecționeze anumite date prin sateliți, scrie Business Insider.
De zeci de ani, o rețea masivă de cabluri subacvatice, fără o apărare semnificativă, a constituit coloana vertebrală a internetului. Însă acum, această rețea se dovedește din ce în ce mai vulnerabilă. Cazurile misterioase de tăiere a cablurilor în Marea Baltică, despre care oficialii occidentali suspectează sabotajul rusesc, au arătat clar că acestea sunt expuse atacurilor.
De Crăciun, o deteriorare semnificativă a cablurilor de telecomunicații și a unui cablu electric subacvatic a pus în lumină amenințarea. Autoritățile finlandeze au început să investigheze un petrolier rus, care ar fi fost responsabil pentru ruperea cablurilor, după ce ancora sa ar fi fost târâtă pe fundul mării pe distanțe considerabile.
Aceste incidente au stârnit o reacție rapidă pentru protejarea infrastructurii, iar unii analiști subliniază faptul că securitatea acesteia a fost mult timp ignorată.
O soluție inovatoare: HEIST
Un proiect important, finanțat de NATO, ar putea fi soluția pentru protejarea rețelei de cabluri și asigurarea unei infrastructuri de telecomunicații mai sigure. Acesta poartă numele de HEIST – Arhitectura hibridă spațială/submarină pentru asigurarea securității informațiilor în telecomunicații.
Testele inițiale ale acestui proiect vor costa aproximativ 2 milioane de dolari, inclusiv 400.000 de dolari din partea NATO. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu academicieni și companii de sateliți, precum Viasat și SpaceX.
În cazul în care testele vor avea succes, guvernele și companiile vor putea investi în rețeaua respectivă, având în vedere extinderea acesteia pe scară largă.
„Reformularea coloanei vertebrale a internetului”
Proiectul HEIST vizează, de fapt, o reformă radicală a modului în care datele circulă prin internet. „Ambiția noastră finală este să reformulăm coloana vertebrală a internetului”, explică Gregory Falco, profesor de inginerie la Universitatea Cornell, unul dintre cei care lucrează la acest proiect.
„În loc ca toate datele să treacă prin cabluri subacvatice (de care depinde 95% din internet), vrem să creăm un ecosistem de opțiuni”, adaugă el. Deși cablurile submarine sunt eficiente, ele sunt foarte vulnerabile la amenințări naturale sau provocate de om, ceea ce face necesară o soluție suplimentară pentru asigurarea rezilienței rețelei de comunicații.
Măsuri de protecție și descurajare
Planul de rezervă presupune dotarea cablurilor existente cu senzori care să detecteze orice perturbare, fie că este vorba despre sabotaj sau fenomene naturale. În cazul unui atac sau incident, datele ar putea fi redirecționate automat prin sateliți, minimizând astfel riscurile.
Acesta ar putea funcționa și ca un descurajator, oferind navelor inamice mai puține stimulente pentru a se apropia de cabluri. De asemenea, Falco a menționat că acest sistem ar putea fi testat chiar în luna ianuarie, iar până în decembrie 2026 ar putea deveni complet funcțional.
O amenințare tot mai reală din partea Rusiei
Între timp, Rusia reprezintă o amenințare constantă pentru aceste cabluri vitale, având un motiv deosebit pentru a le viza. Unii analiști consideră că Moscova ar putea încerca să pedepsească Occidentul pentru sprijinul acordat Ucrainei, atacând infrastructuri critice precum cablurile subacvatice.
De altfel, Business Insider a relatat deja în august că Rusia ar fi monitorizat cablurile cu ajutorul unei unități secrete de sabotaj subacvatic, ceea ce arată cât de nepregătit este Occidentul să le apere.
Spațiul este, de asemenea, periculos
Deși două metode sunt mai bune decât una, sateliții nu sunt nici ei imuni la perturbări.
Fenomenele meteorologice spațiale și coliziunile cu resturi (inclusiv „gunoiul spațial” creat de om) pot deteriora sateliții, precum și atacurile unor puteri rivale precum China.
Experții au avertizat că Rusia, la rândul său, ar viza probabil sateliții dacă ar izbucni vreodată o luptă directă între ea și SUA.
Ca răspuns, a început cursa pentru apărarea sistemelor de sateliți, Pentagonul încercând să utilizeze tehnologii anti-blocare în cazul în care acestea ar fi atacate.
Falco a declarat pentru BI că o parte esențială a proiectului HEIST este asigurarea securității sateliților de rezervă. (sursa)