Cetățenii Bulgariei sunt așteptați să voteze pentru alegerile naționale anticipate, din data de 27 octombrie 2024, aceasta fiind cea de-a șaptea activitate electorală din ultimii trei ani.

Bulgaria, cea mai săracă țară din UE, s-a confruntat cu proteste masive anticorupție în anul 2020, care au determinat, la acel moment, căderea guvernului de coaliție condus de partidul de centru-dreapta GERB, informează Euronews citat de G4 Media.

După anul 2020, rundele de alegeri (dintre care două la doar trei luni distanță) au dus la formarea unor coaliții politice instabile, conduse de mai multe partide de centru și de dreapta.

Schimbarea foarte frecventă a personajelor din fruntea țării i-a determinat pe analiști să afirme că Bulgaria are o perioadă de „guverne cu uși rotative”.

Această situație a generat și o apatie considerabilă în rândul alegătorilor. Drept dovadă, la cele mai recente alegeri naționale, în iunie 2024, prezența la vot a înregistrat un nivel minim record, 34 la sută, în comparație cu 75 la sută în anii 1990, imediat după căderea regimului comunist.

La alegerile din iunie 2024, coaliția de centru-dreapta GERB-SDS a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul de la Sofia – 68 de mandate, din totalul de 240.

Pe locul următor s-a plasat partidul de centru DPS (reprezentantul tradițional al minorității turce, numeroasă în Bulgaria), care a obținut 47 de locuri în Parlament.

Pe lângă sărăcie și pe lângă neîncrederea în clasa politică, Bulgaria se confruntă și cu neîncrederea cetățenilor în sistemul judiciar, care este în prezent de numai 17 la sută.

Adeziunea bulgarilor la deciziile instituțiilor UE este și ea la un minim record: 46 la sută.

Cel mai important de politică externă al Bulgariei, aderarea completă la Spațiul Schengen, este și el întârziat, fără a avea un termen cert de finalizare. (sursa)

Articolul precedentPe bună dreptate, Germania refuză cererea de a invita Ucraina să adere la NATO acum. / Scholz: Este important să ne dăm seama că o ţară aflată în război nu poate absolut deloc să devină membră
Articolul următorUE vrea parcări inteligente peste tot. Cum arată primele proiecte în care a investit