Marius Budăi a vorbit joi, la România TV, despre modul în care Ministerul Munci plănuieşte să crească indemnizaţiile sociale şi a explicat de la ce termen ar urma să aibă loc majorarea.
Ministrul Finanţelor, Marius Budăi, a declarat că majorarea indemnizaţiilor sociale se va face cu rata inflaţiei, astfel încât aceasta va fi implementată după sfârşitul primului trimestru, atunci când vor apărea primele date referitoare la inflaţia pe anul în curs.
„Este vorba de acele beneficii sociale care se raporteaza la indicatorul social de referinta, care va fi majorat cu rata inflatiei, care va fi cunoscuta la sfarsitul trimestrului 1. Vorbim aici in primul rand de indemnizatia de somaj, alocatia lunara de plasament, alocatia pentru sustinerea familiilor, nivelul minim al indenizatiei pentru cresterea copilului.
In urma aplicarii noii valori, se modifica baza de calcul si acestea vor creste.”, a declarat Marius Budăi.
În ce priveşte implementarea cerinţelor din PNRR în noile legi ale pensiilor, Marius Budăi a avansat din nou ideea unor negocieri cu Comisia Europeană.
„Am avut o lege 127 pe care nici acum nu o înțeleg de ce unii au pus-o sub paranteze si sa o treaca in PNRR. Aveam o lege si daca aplicam lucrurile erau rezultate. Asta este situatia, trebuie sa mergem pe acest drum, am scris si in programul de guvernare. Pornim de la lege, pentru ca si specialistii au spus ca legea este buna.
Dupa ce voi avea agreate principiile de baza, o sa chem sindicatele la discuții, am promis public. Pentru ca asta trebuia facut si la crearea PNRR, numai ca atunci nu s-a discutat cu partenerii sociali, cu sindicatele, cu patronatele, cu opinia publica, cu partidele. Daca s-a facut atunci aceasta greseala, nu vreau sa o facem din nou si noi, PSD, nu o s-o facem si avem sustinere in coalitie.”, a mai spus Budăi.
Marius Budăi a explicat că la calculul pensiilor vor fi luate în calcul şi anumite sporuri, dacă ele au avut caracter permanent şi au fost taxate. De asemenea, ministrul Finanţelor a atras atenţia asupra faptului că cei care încasează pensia minimă nu ar trebui numiţi „asistaţi social”.
„Tot ce a fost cu plata contributiilor speciale vor fi luate in calcul. Sunt anumite discutii pe anumite sporuri care nu au avut caracter permanent. Toate aceste lucruri sunt acum in studiu si vom anunta clar si la obiect ce vom implementa.
Multe lucruri sunt aici de clarificat si eu nu sunt de acord cu expresia asistat social. Nu este nimeni in sistemul de pensii daca are minimul de stadiu de munca. Este vorba de o decizie a CCR care vorbeste despre cei care se inscriu la pensie de invaliditate ca nu mai este nevoie de stagiul minim.
Stiti foarte bine ca am indemnat cetatenii sa nu se mai mulțumească cu 2 lei pe hartie si 5 lei in mana, pentru ca contributia atunci se plateste la cei 2 lei pe hartie.”, a încheiat Budăi. (sursa)