Aproape jumătate dintre români își gestionează banii la comun, fie cu partenerul de viață, cu cineva din familie, ori mai rar cu un prieten. Iar 60% dintre ei țin socoteala plăților pe care le fac din banii puși împreună.

Când vine vorba de economii, însă, obiectivul este comun – banii de vacanță au prioritate, mai ales pentru tineri.

Cuplurile sunt cele mai dornice să pună banii la comun, arată un studiu realizat de o companie de cercetare.

Reporter: Banii în cuplu – la comun sau separat?

Cuplu: „Când e vorba de familie ar trebui sa fie la comun. Momentan, eu sunt în concediu de maternitate, soțul merge la muncă, eu gestionez mai bine – uite, asta avem de cheltuit, de achitat și ăștia sunt banii de concediu”.

Bărbat: „Eu sunt cu financiarul, eu primesc comenzile”.

Reporter: De la cine?

Bărbat: „De la șefa”.

Femeie: „Spăl, fac curățenie și am grijă de soț să fie fericit!”

Dacă e vorba de un cont bancar comun, cel mai menționat motiv este ușurința de a administra cheltuielile. 16% au răspuns că vor să vadă pe ce cheltuiește partenerul banii.

Adrian Mitroi, economist: „Pentru liniștea unui cuplu, cei doi trebuie să se înțeleagă și să aibă o relație impecabilă – cuplul modern trebuie să aibă 3 conturi, fiecare cu al lui și unul comun alimentat de amândoi, pro rata cu veniturile lor, din care se acoperă cheltuielile cuplului. Fiecare este o persoană individuală, care muncește foarte mult și are dreptul la partea lui, la decizii individuale pe care nu trebuie să le justifice celuilalt.”

Cuplu: „La comun, normal. Fiecare într-o căsnicie se ocupă de câte ceva”.

Reporter: Dacă economisiți, pentru ce?

Cuplu: „Pentru copii, pentru casă”.

Femeie: „Odată ce suntem împreună, cum să fie fiecare cu banul lui? Mie mi se pare anormal”.

Peste 60% dintre cei care își împart cheltuielile cu partenerii de viață ori familiile țin socoteala plăților făcute, arată studiul realizat la comanda unei bănci.

Nicoleta Gilorteanu, manager în cadrul unei bănci: „Aproape toți cei care ne-au răspuns își împart cheltuielile cu alimentele, urmate de utilități, vacanțe și întreținerea locuinței”.

De altfel, indiferent de vârstă, vacanțele sunt cel mai invocat motiv pentru a economisi. Dintre cei care reușesc să pună bani deoparte, 61% fac asta pentru concedii, 45% – pentru îngrijirea sănătății și tot cam atâția pentru viitorul copiilor. Și pentru tineri, tot vacanțele sunt pe primul loc însă apoi pun bani deoparte pentru achiziții importante, precum o locuință proprie, și mai puțin pentru pensie ori sănătate”.

Potrivit studiului, 20% dintre cei chestionați spun că nu le rămân bani pentru economii.

sursa: Pro TV

Articolul precedentCât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier
Articolul următorNiciun regret pentru eșecul, personal, al lui Iohannis, însă unul dintre cei mai TICĂLOȘI dușmani ai României va ajunge secretar general al NATO după ce Viktor Orban a negociat ce l-a interesat. Vom vedea curând ce