AUR a anunțat luni, 1 noiembrie, că a început demersurile pentru a-l demite pe Klaus Iohannis, președintele României. La nici 24 de ore după anunț, partidul pretinde deja sute de mii de semnături adunate, dar și un număr semnificativ de voluntari implicați.
George Simion a explicat într-o conferință de presă că scopul final al inițiativei este demiterea președintelui printr-un referendum național. Acesta a declarat că deja se colectează semnături în rândul parlamentarilor și că există promisiuni ”de la mai multe partide” în acest sens, inclusiv din tabăra PNL.
Ulterior, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că a propus în Biroul Executiv excluderea parlamentarilor PNL care semnează demersul.
Mai mult, Simion crede că referendumul ar trebui să aibă loc simultan cu alegerile anticipate pentru ”a evita irosirea fondurilor publice”.
Cum decurge campania AUR pentru demiterea președintelui
AUR a făcut un site dedicat, numit jos Iohannis, unde oamenii pot semna sau pot deveni voluntari. La circa 23 de ore după anunț, numărul semnăturilor centralizate a ajuns la 112.593, iar al voluntarilor implicați la 1.961.
Scopul partidului este ca peste 1.000.000 de români să semneze petiția.
În plus, George Simion a anunțat în seara de 1 noiembrie că site-ul a picat deoarece ”un milion de români l-au accesat într-o oră”.
Motivele invocate de AUR pentru demiterea președintelui
AUR susține că Klaus Iohannis nu mai poate fi președintele României din 10 motive:
1. ”Este principalul vinovat fiindcă statul român a eșuat”.
2. ”A călcat în picioare legea supremă și a folosit-o în interes propriu, favorizând PNL”.
3. ”Este vinovatul moral pentru miile de morți, mai ales în ultimele săptămâni, deoarece guvernul lui și oamenii lui au fost incapabili să gestioneze criza sanitară, dar el i-a susținut în continuare în funcții și putere”.
4. ”A crescut exploziv facturile românilor”.
5. ”A ignorat complet învățământul românesc”.
6. ”Nu a ratat nicio excursie în străinătate, iar acum, când țara se află în cea mai gravă criză politică și sanitară, s-a dus să viziteze Piramidele”.
7. ”I-a ignorat pe eroii României, lipsind aproape întotdeauna la sărbătorile naționale”.
8. ”Și-a neglijat misiunea de mediator între sindicate și patronate, între stat și cetățeni, între diferitele categorii sociale, izolându-se total în luxul de la Cotroceni”.
9. ”A generat criza politică actuală, în plină pandemie, doar pentru a controla justiția și activitatea guvernului, se comportă ca un dictator care vrea ca toate puterile statului să îl slujească, iar instituțiile să îi stea la dispoziție încălcând legea pentru a-i îndeplini ordinele”.
10. ”A dezbinat societatea românească, împărțind cetățenii în buni și răi”.
Analist politic: ”Asta chiar ar trebui să-i dea de gândit lui Klaus Iohannis”
Analistul politic Adrian Zăbavă susține că demersul AUR privind suspendarea președintelui ”era previzibil ținând cont de situația politică și socială în care ne aflăm”. Acesta amintește și de criza politică, unde, în opinia publică, vinovați sunt Klaus Iohannis, Florin Cîțu sau Partidul Național Liberal, în general.
”Demersul de suspendare a președintelui, anunțat de AUR, era previzibil ținând cont de situația politică și socială în care ne aflăm. “Absența” proverbială a lui Iohannis s-a transformat în vremuri de criză în inadecvare, una greu de imaginat pentru orice actor politic.
Amintesc aici doar recentele episoade Time Square, piramidele și Colectiv/golf. În plus, a venit la pachet o criză politică pentru care este identificat drept vinovat de o parte însemnată din opinia publică (conform sondajelor; ceilalți vinovați identificați fiind în majoritate tot actori asimilați președintelui – Cîțu, PNL)”, explică Adrian Zăbavă.
Adrian Zăbavă mai spune că ”șahul dat de AUR e la PSD și USR” și crede că social democrații și-ar fi dorit acest demers mai târziu, din inițiativă proprie.
”Mai mult decât pentru Iohannis și PNL, șahul dat de AUR e la PSD și USR. În proporții covârșitoare (speculez aici, n-am cifre, deși e oarecum evident) electoratele lor sunt astăzi anti-Iohannis (deși din motive diferite), iar cele două partide trebuie să decidă cum răspund pentru a nu-și dezamăgi electoratul.
Probabil că PSD și-ar fi dorit acest demers început ușor mai târziu și din inițiativă proprie, pentru clamarea unui succes ulterior. Ambele trebuie să țină cont că odată început demersul, acesta va dirija întreaga acțiune politică nu doar pe termen scurt, ci cel puțin până în 2024”, mai explică Adrian Zăbavă.
Referitor la AUR, analistul politic spune că ”hopul” pe care trebuie să-l treacă e strângerea semnăturilor și o majoritate în parlament care să voteze suspendarea.
”Cât despre AUR, hopul pe care trebuie să-l treacă e strângerea semnăturilor (e nevoie de o treime dintre parlamentari pentru ca demersul să ajungă la vot în Parlament), ca mai apoi să găsească o majoritate în Parlament care să voteze suspendarea, astfel ajungându-se la referendumul pentru demitere.
Poziția favorabilă în care se află AUR pe tema suspendării (singurul actor din afara “sistemului”; tot ce le-ar mai trebui pentru întărirea poziției ar fi intrarea PSD la guvernare/susținerea unui guvern minoritar PNL din partea PSD/o viitoare nominalizare de premier de la PSD venită din partea lui Iohannis) face ca posibila campanie să fie oportunitatea perfectă pentru a aduce partidul în poziția de a câștiga orice scrutin (cu excepția localelor), fie el anticipat sau la termen în 2024”, spune Adrian Zăbavă.
AUR ar putea deveni ”salvatorul”
Adrian Zăbavă vorbește și despre frustrarea acumulată de popor, iar dacă Klaus Iohannis este privit drept ”răufăcător”, trebuie să existe și un salvator. Totuși, atenționează că scorurile electorale se vor schimba dramatic dacă va ajunge AUR să joace rolul ”salvatorului”.
“Poporul” a acumulat multă frustrare (fie recent din cauza pandemiei, fie din pierderea încrederii în politicieni și instituții de-a lungul timpului – Colectiv, OUG13, incendiile din spitale și multe altele încă au lăsat urme), iar demersul de suspendare a președintelui e modalitatea perfectă pentru “răzbunare”. În consecință, ca-n orice poveste, pe lângă un “răufăcător” – Iohannis în povestea despre suspendare și demiterea președintelui – trebuie să fie și un salvator.
Dacă demersul va continua, iar AUR va reuși să fie “salvatorul” pentru un public ce le depășește intenția de vot de astăzi, atunci scorurile electorale maximale ale PRM și PPDD nu vor mai putea fi comparate vreodată cu ale AUR. Pentru că scorul celui din urmă va fi mult mai mare”, mai scrie Adrian Zăbavă.
Analistul politic concluzionează spunând că, momentan, demersul AUR este ”o intenție”, dar că, dacă chiar se ajunge la referendum pentru demiterea președintelui, există șanse reale să avem un prim președinte demis prin vot.
”AUR a anunțat astăzi doar o intenție. Are nevoie de alți actori politici (sau de presiunea “străzii”) pentru ca demersul să devină realitate. Însă ajunși la referendum, șansele să avem un prim președinte demis prin vot sunt importante. Iar dacă orice altceva n-o face, asta chiar ar trebui să-i dea de gândit lui Klaus Iohannis”, concluzionează Adrian Zăbavă. (ziare.com)