ZF.ro: Dumitru Luca, preşedinte ANAT: „Cine n-a plecat în 2020 şi 2021 şi-a permis o vacanţă mai mare anul trecut sau chiar 2-3 mai mici.“
Românii au călătorit anul trecut în afara ţării cât să compenseze cei doi ani de pandemie când au fost nevoiţi să stea în case sau, cel mult, să viziteze împrejurimile. Astfel, suma cheltuită pe vacanţe în străinătate a sărit de 7 mld. euro, conform datelor Băncii Naţionale a României. Spre comparaţie, în 2019, cel mai bun an al turismului local şi mondial deopotrivă, românii au lăsat în străinătate 5,3 miliarde euro.
Restricţiile impuse ca urmare a pandemiei în 2020 şi 2021 au rărit vacanţele pe care călătorii le făceau în afara ţării. De multe ori, oamenii au renunţat de tot la a mai trece graniţa şi asta pentru că trebuia să fie atenţi la ce reguli impunea fiecare stat în parte, de la testare la sosire/plecare, la certificate de vaccinare.
De aceea, când restricţiile au fost ridicate, în 2022, românii au cheltuit cât pentru cei doi ani de pandemie. În 2020, suma lăsată de români pe călătoriile în străinătate a fost de doar 2,6 miliarde euro, iar în 2021, de 4,4 miliarde euro, conform BNR. Creşterea sumei lăsate de români în afară a fost susţinută atât de apetitul de a călători al românilor, cât şi de o creştere a preţurilor, mai ales în Europa.
„Am văzut şi noi, în activitatea noastră, o explozie a cererii pentru anumite destinaţii. Au fost doi ani de restricţii parţiale sau totale, iar oamenii au acumulat bugete pentru călătorii, bugete pe care nu
le-au folosit. Cine n-a plecat în 2020 şi 2021 şi-a permis o vacanţă mai mare anul trecut sau chiar 2-3 mai mici“, spune Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţioanale a Agenţiilor de Turism.
O contribuţie la suma record raportată pentru anul trecut a avut-o creşterea preţurilor din Europa, lucru resimţit în principal de cei care au ales să îşi cumpere o vacanţă last-minute. Preţurile au crescut atât la bilete de avion, cât şi la cazare sau alte servicii. (Miruna Diaconu)