Armata americană a trimis la baza de la Mihail Kogălniceanu una dintre unitățile sale de elită – celebra Divizie 101, rămasă în istorie pentru contribuția la reușita debarcării din Normandia.
Americanii întăresc baza NATO de la Kogălniceanu, care ar urma să devină cea mai mare din Europa, într-o perioadă în care partea conservatoare din Statele Unite cere mai puțină implicare în apărarea acestei zone.
Divizia 101 Aeropurtată, specializată în operațiuni de asalt aerian, este la a doua misiune în România, după ce, acum trei ani, a revenit în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani de la debarcarea din Normandia. Întoarcerea acestor militari de elită a fost decisă de conducerea armatei americane la începutul anului, care își dorește o întărire a flancului estic al NATO.
Duke Reim, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată a SUA: „Combinăm atât vehiculele terestre cu capacitatea de a interveni aerian prin învăluire verticală din elicopter, în funcție de tipul obiectivelor.”
Proiecte de infrastructură la Mihail Kogălniceanu
La baza de la Mihail Kogălniceanu va începe și un proiect inițiat de Congresul SUA acum șapte ani, de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, evaluat la 40 de milioane de dolari.
Josh Glonek, comandantul Diviziei 10 a SUA: „Țara noastră ne-a trimis aici pentru a construi parteneriate și pentru a spori nivelul de pregătire alături de aliații noștri din NATO.”
Prinde contur și orașul militar care se construiește la Mihail Kogălniceanu, unde vor putea fi găzduiți permanent peste zece mii de soldați NATO și familiile lor. În lucru sunt mai multe hangare și o nouă pistă pentru avioanele militare.
Cpt. Aurel Bocai, manager de proiect: „Ea va fi interconectată cu pista actuală astfel încât, la finalul execuției lucrărilor, cele două să poată fi operate independent. Vor putea fi operate atât aeronave de transport, cât și avioane de tip fighter. Lucrările vor fi gata în anul 2027.”
Investiții semnificative în baza de la Mihail Kogălniceanu
Nicolae Crețu, comandantul Bazei Militare Mihail Kogălniceanu: „Vorbim de o suprafață pe care baza se dezvoltă de aproximativ 2.800 de hectare, vorbim de aproximativ 30 km de limită perimetrală. Am început dezvoltarea cu elementele de infrastructură aeroportuară; capacitatea de cazare, hranire, procesare a personalului sunt în fazele ulterioare ale proiectului.”
În orașul militar de la Mihail Kogălniceanu, România va investi circa două miliarde și jumătate de euro. (sursa)